Пловдив ще е домакин на световното за юноши и девойки, мъже и жени по гребане в неолимпийските дисциплини през 2012 година, реши конгресът на Международната федерация (ФИСА) в Линц (Австрия). На форума "за" кандидатурата на българския град гласуваха всичките 128 делегати.

"Презентацията мина изключително добре - коментира президентът на БФ Гребане Светла Оцетова, която е и технически директор на ФИСА. - Добре се прие и фактът, че зад нашата кандидатурата стои кметството на Пловдив и държавата в лицето на ДАМС. След гласуването делегатите изразиха задоволството си, че през 2012 шампионатът пак ще бъде на най-бързия канал в света - пловдивския. На първенството се чака към 1000 гребци, а у нас ще пристигнат и такива състезатели, които не са успели да спечелят квоти за олимпиадата."

За последно страната ни бе домакин на световно за юноши и девойки през 1999 г.

След гласуването бе подписан договор между ФИСА и българската страна, представлявана от вицепрезидента на централата ни Иван Попов, зам.-кмета на Пловдив Георги Шопов и Георги Белобрадов, член на управата на БФ Гребане.

Освен това делегатите решиха световното за младежи до 23 г. през 2010 г. да е в Амстердам. Холандия спечели с 67 гласа срещу 61 за Португалия.