Пловдив ще бъде домакин на Световното първенство по гребане за младежи до 19 години през 2026 година. Това стана ясно след конгреса на Световната федерация по гребане, който се проведе в Чехия на 26 септември тази година.

Пловдив беше избран в конкуренцията на още 13 града. Това ще бъде деветият международен шампионат, който вторият по големина град в България ще приеме в последните 10 години.

"Конкуренцията за домакинството бе много голяма, ние се състезавахме с още 13 страни от Европа и света за това състезание и го спечелихме. Работим отлично със световната федерация и досега нямаме никакви упреци за работата на организационния комитет. На предното световно първенство през 2021 година в разгара на пандемията работихме така, че нямаше нито един случай на коронавирус нито сред състезателите и треньорите, нито сред гостите на състезанието.", коментира Иван Попов – председател на организационния комитет на първенството. 

През 2023 година Пловдив ще бъде домакин и на Световното първенство по гребане за младежи до 23 години. Досега за шампионата има подадени над 350 официални заявки за участие на гребци и треньори.