През 2016 година Пловдив ще бъде домакин на четири големи спортни първенства, това съобщи пред журналисти Георги Титюков - зам.-кмет по Социална политика, младежки дейности и спорт в община Пловдив.

От 1 до 5 май 2016 година в града ще се проведе европейско първенство по фехтовка за мъже до 23 години. През следващите летни месеци в Пловдив ще се проведат три световни първенства. На Гребния канал, през юли ще се състои световно първенство по кану-каяк за младежи до 23 години. През втората половина август, градът ще бъде домакин и на световно първенство по колоездене за юноши и девойки.

От 12-19 септември е планирано провеждането на световно първенство на нациите по спортен риболов. В него се очаква да се включат около 500 участника от 40 държави. На 24 април 2016 година, неделята преди Великден, община Пловдив планира провеждането на Класически маратон, 42 километра с 700-800 участника. Зам.-кметът каза, че общината си е поставила за цел това събитие да бъде най-масово през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.