Мисълта за лято винаги е свързана с красиви плажове и приятни емоции. За феновете на футбола обаче това може да бъде много тежък период, в който трансферните спекулации опитват да компенсират липсата на емоции на футболния терен.

И тук идва на помощ един спорт, който набира все по-голяма популярност - плажният футбол! А ако прибавим и фактът, че в следващите дни ще имаме любопитната възможност да наблюдаваме българския национален отбор в тази разновидност на футбола, нещата стават съвсем сериозни.

Да, правилно прочетохте - националният отбор на България по плажен футбол! Може би някои от вас дори не са предполагали, че имаме и такава селекция, но това е абсолютен факт, а освен това родните плажни футболисти участват достойно в Европейската лига по плажен футбол, която е едно от големите събития в този спорт. Именно двубои от тази надпревара ще наблюдаваме в следващите три дни в ефира на Mtel Sport 2.

19-ото издание на Европейската лига започна на 1 юли и ще продължи до 28 август, когато са финалите. В надпреварата участват 27 отбора, които са разделени в две дивизии. 12-те най-добри отбора са в Дивизия А, а останалите 15, сред които и България, са тимовете в Дивизия Б.

Форматът е следният: провеждат се пет поредни мини турнира на различни места като отборите в първата група участват на два от тях, а тези от втора на един. В последствие на база на спечелените точки се прави класиране като осемте най-добри в Дивизия А се класират за Суперфинала, в който определят големия шампион в Европейската лига.

В същото време седемте най-добри в Дивизия Б и последният в Дивизия А участват във Финала за промоция, в който се борят за едно място в по-горната група за следващия сезон.

Шампион от 2016 е Украйна, която ще има трудната задача да защити трофея си в конкуренцията на петкратните шампиони Испания и Португалия, както и на силните отбори на Русия и Швейцария.

Нашето внимание обаче е насочено към Дивизия Б и участието на България, което ще бъде от днес до неделя в унгарския град Шиофок край езерото Балатон. Там на плажа Наги на съоражение за 1500 зрители българските състезатели ще срещнат домакините Унгария, както и тимовете на Дания и Андора.

Това са единствените три мача, в които "лъвовете" ще имат възможността да натрупат достатъчно точки, за да се класират за финалната осмица в Дивизия Б. За нея се класират всички победители в отделните мини турнири, но пък напред продължават и най-добрите втори тимове. Любопитен факт е, че класирането се прави на база на спечелени средно точки спрямо мачове, тъй като отборите ще изиграят различен брой двубои.

Унгария е традиционна сила в плажния футбол и е големият фаворит в групата, особено предвид своето домакинство. "Маджарите" са на осмо място в европейската ранглиста, което е още едно доказателство за класата на отбора.

България обаче има всички шансове да се пребори с останалите два тима, които поне на теория са по-слаби от България. Във въпросната ранглиста "лъвовете" са 24-и, Дания на 26-о място, а Андора на 27-о.

Любопитен факт е, че три от четирите отбора на турнира в Шиофок, бяха в една група и преди година. Тогава Унгария победи България със 7:3, а след това родните национали се справиха с "червения динамит" с 5:4. Андора пък финишира на последно място в Дивизия Б, така че също не може да плаши българите и напълно логично можем да очакваме родни победи в плажния футбол, нещо което рядко можем да видим, особено на телевизионния екран.

Mtel Sport 2 ще излъчи и трите мача на България, както и другите двубои от Шиофок. Първият е в петък от 15,30 часа срещу Дания. В петък от 19,15 часа ще наблюдаваме и конкуренцията - мачът между Унгария и Андора.

В събота следва сблъсъкът с Андора отново от 15,30 часа, а в неделя от 18 часа е мачът, който ще се надяваме да се окаже финал на турнира - срещу домакина Унгария. Преди това в 14,15 часа е Дания - Андора.

Съставът на България:
Вратари: Костадин Иванов (СА-МВР), Добромир Господинов (МФК Спартак)
Полеви играчи: Илиан Димов, Мартин Великов, Станислав Джамбазов, Павел Адамов, Филип Филипов, Иван Мартинов (МФК Спартак), Цено Лозанов (Искър София), Георги Тузаков (Свети Никола Бургас)

С това обаче плажният футбол в ефира на Mtel Sport 2  в следващите дни не спира. В същото време в Шиофок ще се проведе и мини турнир от Дивизия А с участието на силните отбори на Португалия, европейския шампион Полша, Азербайджан и Беларус.

В петък Mtel Sport 2  ще излъчи Беларус - Полша от 16,45 часа и Азербайджан - Португалия от 18. В същото време Беларус и Азербайджан играят в 16,45 часа, а дербито Португалия - Полша е от 18.