Единствената олимпийска шампионка на България от Игрите в Пекин Румяна Нейкова получи и раздаде плакети по време на годишните награди на Българска федерация по гребане.

Пред погледа на председателя на БОК Стефка Костадинова, шефа на борбата Валентин Йорданов и други, Руми първо взе в ръце кристална купа за върховото си постижение на годината. Треньорът и съпруг на шампионката Свилен Нейкова взе по-миниатюрна ваза. „Свилен да внимава, защото купата на Руми е доста по-тежка и с остри ръбове,” пошегува се председателят на БФ Гребане Светла Оцетова.

Изненада за Руми бе картината, подарена й от осмокласника Мариян Стоилков от спортното училище на ЦСКА, на която е нарисувана коледна елха с две гребла в бяло, зелено и червено.

След като получи призовете, олимпийската ни шампионка започна да раздава плакети на хората, които са помогнали на нея и Свилен по пътя към първото място в Пекин: БФ Гребане, фитнес Академик, ГК Черно море, ГК Академик, хората, които са хранили години двамата в Ковачевци, хотел, в който живеят пролетта в Приморско, катедрата на Свилен по теория на спорта и неговите колеги, и още много.

Светла Оцетова за секунда не се раздели с тази награда и сподели „За мен тя е нещо като медал, Руми много ме трогна”.

Иван Славков – Батето пък изненада Румяна Нейкова и Светла Оцетова с букети и прегръдка.

„Вълнувам се за тези награди. Трудно се говори в такъв момент. Най-голямата изненада бе картината от момчето от спортното училище. Всяко едно награждаване е приятно и вълнуващо. Големият ми син Емил тренира, а малкият Марио е болен, докато аз получавам награди,” каза Руми Нейкова.

Заместник шефът на гребната централа Иван Попов пък раздаде плакети на най-силно представилите се юноши: световният шампион на скиф Александър Александров, бронзовите медалисти от световното първенство за младежи Васил Витанов и Златко Караиванов, скифьорката Искра Ангелова, четвъртите в дисциплината двойка скул от световното първенство за девойки в Линц - Росита Бончева и Тони Ботева, двойката без рулеви Луиза-Мария Русинова и Петя Маврова. При братята Иво и Мартин Янакиеви отиде плакета за достойно представяне на Олимпийските игри в Пекин. Награди за принос в развитието на гребния спорт получиха треньорите Димитър Янакиев, Петко Аргиров, Юлиана Стоева, както и клубовете Черно Море, Лукойл Нефтохимик, Армеец, НСА "Васил Боянов", пловдивските Хеброс, Черпоков.

Освен плакетите и купите бяха разпределени и 33 000 лв.