Най-доброто постижение на българското гребане за 2009 година е бронзовият медал в двойка скул от Световното първенство в Познан на Румяна Нейкова и Миглена Маркова. За отличието двете бяха наградени с почетни плакети и парична премия от БФГребане. Младите ни гребци, треньори и клубове също получиха премии от ОББ на специално тържество, като общата сума е 40 000лв.

В отсъствието на спортния министър Свилен Нейков, МФВС бе представено от гл.секретар и рожденик днес Любомир Василев. Той заедно с президента на БФГребане Светла Оцетова наградиха състезателите Александър Александров, Васил Витанов, Златко Караиванов, Данаил Димитров, Георги Масларов, Веселин Русинов, Росица Бончева, Надя Йовчева, Луиза-Мария Русинова, Надя Бонева, Петя Маврова, треньорите Анастасия Нейкова, Петко Аргиров, Георги Янков, Юлияна Стоева, а също така и клубовете Черно море, Армеец и Хеброс.

Единствената ни олимпийска шампионка от Пекин`08 Румяна Нейкова сподели пред Гонг, че още има огромно желание да се състезава и не се лишава от мисълта за Игрите в Лондон. Ето какво сподели след награждаването Нейкова: „Не мога да кажа категорично дали продължавам, дали единично или двойка. Има неща, който не съм изяснила сама на себе си. Много ми се състезава! Много е трудно да преминеш от един начин на живот на друг. Трудно е да слезеш от лодката и да заемеш ръководен пост във федерацията. Сега разбирам Свилен Нейков и му се извиних, че не съм го разбирала колко е зает. Аз няма да мога да съчетавам едновременно работата в централата и състезателна кариера. Отлагам и пред самата себе си изборът между лодката и офиса. Миналата година, въпреки че не го бях обявила официално, бях прекратила състезателната си кариера и отказала, но на 1 март се качих в лодката. Така че сега и да го обявя и да го направя няма значение, световното догодина е чак през ноември. Време има много. Сезонът бе доста тежък, защото си позволих доста дълго да си почина след Олимпийските игри и подготовката ми стартира много късно. Въпреки това успяхме с Меги да се възстановим, мобилизираме, да се качим с пълни сили в лодката, да стартираме и да се преборим за бронзовия медал. За първи път от доста години на това Световно първенство нямаше ясни фаворити и шампиони. Това, че взехме медал ни прави щастливи. Свилен Нейков успяваше само по телефона да се свърже с нас. Ако той беше с нас в двата месеца преди Познан, цветът на медала можеше да бъде друг и да бъде по-благороден. Много трудно ще стартираме новия сезон без Свилен. Времето до Игрите в Лондон са много и малко. Желание да продължи човек до следващата Олимпиада и да спечели златен медал винаги има човек, но не се знае до къде ще му стигнат силите”.

Миглена Маркова обаче е сигурна, че Румяна Нейкова няма да слезе от лодката и ще продължи. Ето какво каза партньорката на олимпийската ни шампионка с почетния плакет в ръка: „2009 година е успешна за мен, защото бях прекъснала състезателната си кариера за 3,5 години заради майчинство. Тази година ми беше първото качване в лодка и се радвам, че успях да се завърна в световния елит. Определено обаче това трето място не ни задоволява и съм много по-амбицирана за 2010-та. Руми е страхотен човек и състезател. Още не е дошло времето да се отказва, има още какво да даде на спорта. Много ми помага с опита, който има. Имаме и общи интереси като майки. Дано сме здрави. Ще започнем подготовка по-късно – в началото на януари защото световното ни е в края на октомври в Нова Зеландия. Искаме да направим една сериозна подготовка и да подобрим постижението от тази година. Силно се надявам да ни стигнат силите до Олимпиадата в Лондон през 2012 година. На мен ми трябва малко време да навляза във върхова спортна форма. Ако сме живи и здрави, резултатите сами ще дойдат. Любовта към спорта ми помогна бързо да се върна в лодката след 3,5 години майчинство. Прекрасният ми син ми дава сили да тренирам и да се боря”.

Президентът на БФГребане Светла Оцетова благодари на Руми, Миглена и младите ни състезатели за представянето през сезона. „Бронзът ни от Световното е постижение с особена стойност. Руми и Меги са пример за младите. Това, че спортният ни министър е излязъл от спорта много помага на всички федерации, ясни са му детайлите и какво да се промени. С него говорим на общ език и дано това да даде резултат”.