Олимпийсата и параолимпийската звезда Оскар Писториус се появи в съда за втория ден от изслушването на своята присъда, след като бе намерен за виновен в причиняване смърт по невнимание за фаталната стрелба по неговата приятелка Реева  Стеенкамп.

Ако магистратите приложат закона с цялата си строгост, лекоатлетът може да прекара 15 години зад решетките. Най-благоприятната развръзка за него би била условна присъда.

Според правните експерти е малко вероятно съдия Токолизе Масипа да наложи ефективна присъда.

В същото време надзорникът на Писториус днес се яви в съда като свидетел и заяви, че ако бегачът бъде пратен в затвора, това ще го пречупи окончателно.

„Затварянето на обвиняемия, като се имат предвид неговите физически недъзи, както и емоционалното, психологическото и психиатричното му състояние, ще има само негативен ефект върху него.  Това го поставя в опасност. Това няма да му помогне, а само ще го пречупи като личност. Подобен ход ще отнеме неговото бъдеще, а след изтичането на присъдата един пречупен индивид отново ще трябва да си проправя път в обществото”,  каза Анет Фергеер.