Ракета номер едно на България при дамите Цветана Пиронкова ще започне срещу полякинята Марта Домачовска в първия кръг на тенис турнира от Олимпийските игри в Пекин, отреди тегленият жребий.

Ако преодолее полякинята, българката ще играе във втория кръг с победителката от мача Доминика Цибулкова (Словакия) - Паулин Парментие (Франция).

Пиронкова, 45-а в света в момента, попадна в долната част на схемата, където основни фаворитки за достигане до финала са Йелена Янкович (Сърбия), Светлана Кузнeцова и Динара Сафина (Русия) и Винъс Уилямс (САЩ).

Домаховска, 22-годишна, е 54-а в ранглистата. Тя е висока 176 см и тежи 60 кг. В кариерата си от 2001 година досега полякинята няма спечелени титли на сингъл и е заработила 753825 долара от наградни фондове.

Пиронкова има три победи в четири мача срещу Домаховска. Полякинята печели първата среща помежду им с 6:0, 6:2 през 2004 в Белфорт, но след това българката е безапелационна.

Провдивчанката постига победи с 6:4, 6:3 в Антверпен и с 6:0, 4:6, 6:4 на Откритото първенство на САЩ през 2007 година, а през този сезон печели с 6:4, 6:2 в Индиън Уелс.

Световният номер едно в тениса Роджър Федерер изтегли коварен съперник на старта на тенис турнира от Олимпийските игри в Пекин, след като жребият определи швейцарецът да се изправи срещу руснака Дмитрий Турсунов.

Рафаел Надал, който много скоро ще смени Федерер на върха на мъжкия световен тенис, изглежда няма да има проблеми, след като се падна с италианеца Потито Стараче.

Номер едно в света при дамите Ана Иванович ще срещне украинката Мария Коритцева, като сръбкинята може да срещне на четвъртфиналите Серена Уилямс. Втората в света Йелена Янкович се падна с Кара Блек от Зимбабве и може да си уреди евентуален полуфинал с Винъс Уилямс.

Надпреварите от първия кръг при жените, където е и Цвети Пиронкова,са предвидени занеделя и понеделник.