Трикратният златен олимпийски медалист Адам Пийти ще пропусне тазгодишното световно първенство по плувни спортове поради продължаващите си проблеми с психическото здраве.

28-годишният плувец бе оставен извън състава на Великобритания, публикуван в сряда, за надпреварата от 14-30 юли в Япония, като „няма специфичен времеви диапазон“ за завръщането му в басейна. „Фокусът е върху това той да бъде напълно подкрепен, и работата с него, когато е готов да направи завръщане към нормалния си график“, казаха от Британското плуване за BBC Sport.

Миналия месец Пийти говори открито за проблемите с психическото си здраве през последните няколко години. „Уморен съм, не съм себе си и не се наслаждавам на спорта, както го правех в последното десетилетие“, написа той в социалните мрежи, когато се оттегли от Шампионата на Великобритания. Пийти все още се надява да защитава титлите си на 100 м бруст и 4х100 м смесена щафета в съчетаното на Токио 2020.

Той пострада през 2022, когато счупи крака си в инцидент по време на тренировка, но успя да се възстанови навреме и участва в Игрите на британската общност в Бирмингам миналото лято. Пийти бе победен за първи път на 100 м бруст в последните осем години, финиширайки четвърти, но се реваншира със злато на 50 м бруст 48 часа по-късно. Той грабна и злато на 100 м бруст на Игрите в Рио през 2016.