Олимпийският шампион в планинското колоездене Том Пидкок заяви, че все още се учи докъде се простират възможностите му в шосейните надпревари.

23-годишният британец участва за втори път в Обиколката на Франция и се движи на седмо място след първата състезателна седмица. Той изостава на 5:26 минути от лидера в генералното класиране Йонас Вингегор (Йъмбо-Висма). В неделя Пидкок финишира четвърти в групата на фаворитите на една от най-трудните височини в надправата - Пю дьо Дом.

През миналата година, когато дебютира в "Тур дьо Франс", британецът постигна победа на легендарната височина "Алп д'Юез" и през тази стартира с идеята да види дали може да се бори за някое от челните места в генералното класиране.

"Наслаждавам се на Обиколката до момента", каза в понеделник в първия почивен ден на състезанието Пидкок.

"Мисля, че ставам малко по-добър с всяко преминато препятствие. Успявам да се държа в челото на колоната и това ме мотивира", добави колоездачът на Инеос.

"Ако някой преди ми беше казал да се състезавам за място в топ 10, нямаше да реагирам по никакъв начин, но сега се радвам на предизвикателството и на всяка малка победа. Обикновено не бих имал търпението да остана фокусиран за три седмици, за да се боря за генерално класиране. Това не е моя черта. Но сега е по-различно и ми харесва. За пръв път карам сред най-добрите при мъжете на състезание от такъв ранг. Бих казал, че това е нещо ново, което ме радва. Увереността ми расте и се уча къде са ми границите", каза още той.

"В неделя се чувствах чудесно и ако мога да повторя представянето си, ще бъде чудесно. Предстоят ни две седмици с много тежки дни пред нас, каране в Алпите и това ще бъде много сериозен тест. Във втората и третата седмица започват да се появяват и проблемите, но моята цел е да запазя постоянството си. В моята глава все повече се заражда мисълта докъде мога да стигна в генералното класиране", добави още той.

През следващия месец британецът ще участва в планинското колоездене на световното първенство в Шотландия.

"Когато приключим тук, започвам подготовка за световния шампионат. Искам да спечеля световната титла в мауинтийн байка. Знам, че за повечето хора тук това е странна идея, но се опитвам да балансирам. Дали ми се получава? Ще разберем съвсем скоро", завърши Том Пидкок.