Международният олимпийски комитет предлага интересна експозиция за гостите и в Лозана тези дни. „Героите” е инициатива, която представя в детайли кариерата на част от най-големите звезди на световния спорт от близкото и далечно минало.

Срещата с настоящите герои като Майкъл Фелпс, Роджър Федерер и други стартира още в градината на музея с уникални техни статуи от . . . пясък. Докосването им е напълно забранено, за да се запазят по-дълго, а и лекият дъждец не им попречи на целостта. За целта са използвани 75 тона пясък, като изграждането е било в две фази за общо в за 8 дни от 8 човека. В зависимост от капризите на времето Жак Рох и компания искат пясъчните композиции да се запазят до 18 септември, когато е закриването на експозицията.

Самата експозиция е доста интересна и по доста нетрадиционен начин представя легенди от Пеле, Мохамед Али и Сергей Бубка през Зинедин Зидан и Катарина Вит до Майкъл Джордан. Минавайки през стаите за усамотение с всеки един поотделно се стига до компютърен симулатор, на който може да създадеш своя легенда, избирайки отделни части на тялото от всичките присъстващи. На финал посетителите имат възможността да стъпят на почетната стълбичка, избирайки си дали да са носители на златен, сребърен и бронзов медал, като със самото стъпване се включват десетки светкавици от фотоапаратите на статични фотографи и така ознаменуват твоя „успех”.

За училищните посещение се правят и лекции от по 90 минути за историята на олимпийските величия. Има създаден и специален комикс по случай експозицията.