Варна ще бъде домакин на четвъртия кръг от Световната купа по плувен маратон на 10-километрова дистанция, потвърди днес кметът Кирил Йорданов.

В инициативния комитет за провеждането на състезанието е шефът на федерацията по плуване Таня Богомилова. Предвижда се проявата да се проведе на 8 август.

Финансирането на състезанието ще е от бюджета на община Варна и спонсори. Общият награден фонд е 20 000 долара, по равно разпределени между жени и мъже.

Осемкратният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев заяви, че ще направи всичко възможно във Варна да участват най-добрите състезатели в този вид спорт. Той припомни, че стартът за Световната купа във Варна е само две седмици след Световното първенство в Рим.

„Пред мен най-голямото предизвикателство през тази година е участието ми на Световното първенство в Рим”, коментира плувецът.

По думите му той все още не е взел решение в кои дисциплини ще участва в италианската столица, но най-вероятно това ще е 10-километровата дистанция.

Стойчев бе категоричен, че ще се включи в състезанието във Варна, защото това е първото голямо състезание в този вид спорт, което се провежда в България и ще има възможност за първи път да плува пред родна публика.