Петър Стойчев спечели втория старт от Световната купа по плувен маратон. След много тежък финален спринт седемкратният носител на Световната купа преплува

17-километровото трасе по река близо до аржентинския град Росарио за 2:09,27 часа. Втори, на 2 секунди след българина, е Стефан Гомес (Франция), а трети остана представителят на домакините Дамиан Блаум на 2,5 секунди след Стойчев.

"Това беше едно от най-тежките състезания в кариерата ми. Отново присъстваха най-добрите маратонци в света. Движехме се в една група. На финалната права срещу течението на реката, в продължение на близо 0,5 километра, темпото беше много високо. Откъснахме се аз, Гомес и Блаум. Французинът дори ме изпревари, но съм щастлив, че последните 20 метра го настигнах и финиширах на 1 ръка пред него", заяви Стойчев пред Българската телеграфна агенция.

Друг българин Тихомир Иванчев остана 11, с време от 2:13,10 часа.

"Невероятно плуване на Петър Стойчев. Конкуренцията този път беше по-силна от предишното състезание в Санта Фе. До последно не се знаеше кой ще победи, но пак благодарение на силния характер Петьо успя да финишира първи. За втори пореден път аржентинецът Блаум не приема спортсменски загубата, като чак на почетната стълбичка стисна ръката на Петьо", заяви треньорът Красимир Туманов.

"Въпреки, че сме българи публиката от близо 4 хиляди зрители, която се беше събрала, бурно аплодира Стойчев. За първи път от много години насам, когато сме на състезание в чужбина, идва високопоставен служител от посолството ни. Сега присъства консула ни в Аржентина - Марина Василева, която с малка агитка развяваше българското знаме. След като Петьо спечели госпожа Василева беше много щастлива, като тя и останалите сънародници скандираха "България, България". Другият наш състезател Тихомир Иванчев също се представи добре, въпреки 11 място, на което финишира. Той е още млад - на 25 години. Очаква го голямо бъдеще", добави още личният наставник на Стойчев.

Лидер в генералното класиране е Петър Стойчев с 30 точки. Втори е Дамиан Блаум с 22, а трети е Стефан Гомес с 18 точки.

Утре българската група тръгва със самолет от Росарио за Виедма (област Патагония), където на 16 февруари за първи път ще се проведе старт от Световната купа на територията на Патагония. Дължината на трасето пък е 14 километра. След края на състезанието Туманов, Стойчев и Иванчев ще се завърнат в България.