Най-добрият български плувец Петър Стойчев не само, че няма да спира със спорта, но и си намери наследник. Младият Цветан Йорданов от плувен клуб Левски е своеобразният последовател на маратонеца ни, а самият Стойчев ще му помага при участието в осем етапа от световната купа.

„Отново имам желание да тренирам. През тази година основно ще се подготвят без състезания и ще помагам на Цветан Йорданов. През 2015 година целта е двамата да участваме на Световното първенство в Казан, което е квалификация за Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Желанието ми е Цветан да бъде мой наследник. Аз, когато започнах нямаше кой да ми помага. Затова сега на него ще бъде една идея по-лесно. От него зависи дали ще успее, като според мен той ще има поне един подиум в Световната купа през тази година“, сподели Петър Стойчев.

Обявеният за негов наследник Цветан Йорданов не скри: „Животът ми е плуване. Започнах заради здравословен проблем, но от 13 години съм в басейна. Подготвен съм за всичко в Световната купа, дори знам, че мога да се спася от пираните в Парана с бързо плуване. В бъдеще искам да подобря рекорда на Ламанша и да участвам на Олимпиадата в Рио. Стойчев е много важна опора за мен, дори и само като присъствие. Той ще бъде като мой треньор в лодката, а също така и при подготовката в Аржентина. Стойчев е моят пример.“

„Какво по-радостно от това да имам наследник. Желанието ми е да си върна спортната си форма и чак след това да участвам в състезания. И аз като много други спортисти си взех почивка. Целта е световното в Казан догодина. Хубавото е, че вече няма да бъда сам, а ще съм с Цветан. Върнах си желанието да тренирам и да съм полезен на младите. Искам да предам опита си на тях. Близо месец ще бъдем заедно в Аржентина и ще тренираме заедно. Много бих се радвал, ако успее да подобри рекорда на Ламанша, защото малка България по този начин ще има още един представител, който ще се опита да направи такова нещо. Хипотетично е възможно и двамата да участваме на Олимпийските игри в Рио, защото всяка държава има право на две квоти.“

Подготовката за двамата в Аржентина и участието на Йорданов в Световната купа ще бъде реализирано благодарение на европейски лидер в медната индустрия.