Българският плувец Петър Стойчев получи изключително предложение и утре ще участва в авторитетното и атрактивно състезание Една миля, което ще се проведе в лондонския квартал Докланд.

Състезанието се прави от промоутърска къща Nova International, която организира и бягането Юсейн Болт на 17-и май по улиците на Манчестър. Тогава той спря хронометрите на 14,36 секунди, подобрявайки досегашното върхово постижение - 14,99 секунди, принадлежащо на Донован Бейли (Канада) от преди 12 години.

Консорциумът организира подобни демонстративни състезания от 1981-а година насам. Сега за състезанието Една миля Нова Интернешънъл се опитаха да съберат световния елит на плувните маратони, като освен Петър Стойчев, другите звезди са сребърният медалист от Пекин'2008 Дейвид Дейвис (Великобритания) и актуалният световен шампион Томаш Лурц (Германия). Над 1000 плувци ще се пуснат утре във водите, като голяма част от тях са призьори и медалисти от Европейски и Световни първенства, информира БТА.

Промоутърите от Нова Интернешънъл организират още три подобни състезания до края на лятото, като наградният фонд за цялата верига е общо 24 хиляди паунда. Стойчев има покани и за тях, но все още не е взел решение дали ще участва или не.

„Изключителна чест е за мене, а също така и за българското плуване, че получих тази покана, затова веднага я приех. Да плуваш в това състезание е огромен авторитет за всеки състезател. Ще дам всичко от себе си, за да спечеля”, каза по повод утрешния старт Петър Стойчев.

„Хората от Нова Интернешънъл имаха идея да организират ново преплуване на Ла Манш с участието на шестимата най-добри състезатели в плувния маратон. Но заради проблеми с френските власти, този идея засега е отложена във времето”, завърши Стойчев.