Носителят на световната титла по плувен маратон Петър Стойчев и легендата в художествената гимнастика Лили Игнатова дадоха старт на символичния Плувен празник, посветен на „Четвъртата национална седмица за борба със затлъстяването”.

Сред официалните лица бе и заместник-министърът на здравеопазването чл.- кор. проф. д-р Мила Власковска.

В събитието, организирано в плувен комплекс „Спартак” в София, участие взеха повече от 120 деца от 7 столични училища (32 СОУ, 33 СОУ, 73 СОУ, 97 СОУ, 131 СОУ, 144 СОУ и 145 СОУ). От Ученическа спортна школа „София“ взеха участие в игрите и щафетите с плодове, а отборът по синхронно плуване на Спортен клуб ”Левски-Спарта 2000” представи тематични съчетания, посветени на здравословния начин на живот и балансираното хранене.

След края на състезанията победителите скочиха отново във водата, където заедно с Петър Стойчев показаха на всички присъстващи колко лесно и приятно е да живееш активно и да спортуваш за удоволствие. Всички участници в празника получиха награди, осигурени от „Нестле България” АД.

Символичният плувен празник е първата от редица инициативи, организирани от Националния център по опазване на общественото здраве и Министерство на здравеопазването в рамките на „Четвъртата национална седмица за борба със затлъстяването”. Тази година седмицата се провежда от 23 до 29 ноември 2009 г. под патронажа на д-р Румяна Желева, министър на външните работи на Република България и олимпийската шампионка по гребане г-жа Румяна Нейкова.

След Плувния празник ”Четвъртата национална седмица за борба със затлъстяването” продължава с дискусионен форум на тема „Ролята на училището за изграждане на здравословен модел на хранене и физическа активност”, който ще се проведе на 23 ноември 2009 г., от 13:00 часа, в Гранд хотел София, както и множество инициативи в редица столични училища.