Българският плувец Петър Стойчев получи официално световната купа по плувен маратон за 9-ти пореден път след провелия се в Абу Даби заключителен кръг от шампионата.

Сред публиката, която аплодира шампиона по време на плуването и награждаването бе пилотът Пламен Кралев, който е в столицата на ОАЕ за първия кръг на сериите GP2 Asia.

"Петър е мой приятел и няма как да пропусна неговото участие при положение, че съм тук. За мен той е голям шампион, след като от 9 години няма кой да го победи в маратоните", коментира Кралев, цитиран от БТА.

В самия маратон в Абу Даби Стойчев завърши на 12-та позиция, но натрупаните точни от предходните кръгове за световната купа му позволиха да получи най-високата титла за 9-та поредна година.

Първият кръг на GP2 Asia ще се проведе от четвъртък до неделя в Абу Даби на новата писта "Яс Марина", която бе построена за 720 млн. евро. Квалификацията за място е в петък, а двете състезания в събота и неделя, непосредствено преди квалификацията и надпреварата за Формула 1.