Най-добрият български плувец Петър Стойчев подобри световния рекорд за преплуване на Ламанша.

Българинът взе разстоянието от английския Дувър към френския Кап Брюне за 6 часа 57 минути и 50 секунди.

Петър Стойчев вече държи рекорда за 38,430 километра, като подобри времето на бившия рекордьор Кристоф Вандрач поставен през 2005 година, който спря хронометрите на 7 часа 3 минути и 50 секунди.

Българинът успя да свали най-добрия резултат под заветните седем часа, с което вдигна много високо летвата за следващите плувци дръзнали да се борят за рекорд.

Седемкратният носител на Световната купа по плувен маратон изненадващо атакува Ламанша и тръгна в 12:11 часа българско време от английския Дувър към френския Кап Брюне.

Стойчев отпътува за Англия вчера, тъй като метеорологичните условия са били много добри, водата била спокойна и с нормална температура, като проблеми е имало предимно в първите километри, когато голям кораб му попречи и той трябваше да се отклони малко.

Интересното е, че на старта, виждайки, че Стойчев ще атакува рекорда, световният шампион на 25 километра от Мелбърн - руснака Юрий Кудинов е последвал българина, но той изостана и успя единствено да поздрави българина за постижението му. Времето на Кудинов е 7 часа 6 минути и 4 секунди.