Министърът на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев и неговият екип оповестиха обобщените резултати и анализи от анкетата на националното проучване за интереса и отношението на българските граждани към физическото възпитание и спорта.

Анкетата е разработена от МФВС, а изследването и обобщаването на резултатите бе извършено от Александър Цветков – доктор по стастика и демография. В рамките на три седмици в допитването взеха участие близо 10 000 активни потребители на Интернет.

От изследването става ясно, че 15 % са хората активно практикуващи спорт, но основна част от респондентите са на мнение, че трябва да се обърне внимание и да се развива масовият спорт и спортът сред учащите.

Очаквано футболът се оказва най-популярният спорт у нас, като след него се нареждат волейбол, баскетбол, борба, художествена гимнастика, плувни спортове, бокс, вдигане на тежести, спортна гимнастика и др.

В България трябва да има 10 приоритетни спорта, които да се развиват, е категоричният отговор на голяма част от участвалите в анкетата. Сред тях на първо място се нарежда волейболът.

„Тази анкета ще ни послужи при актуализирането на нормативната уредба, която имаме в министерството – заяви министър Петър Стойчев. -Тя ще бъде основата, от която ще тръгнем, за да направим критерии за приоритетните спортове в България. Нека стане ясно на всички, че няма как при наличието на 83 федерации да финансираме всички според желанията им. Ние като малка държава с велики спортни резултати в миналото трябва заедно да седнем и да решим как продължаваме напред в елитния спорт, кое е лицето на България в световен и олимпийски мащаб. От друга страна обаче, трябва да решим какво правим тук в нашата държава с нашите деца, с учениците, с подрастващите. Затова е необходима актуализацията на нормативната уредба, за да продължим напред по нов и европейски начин.”- обобщи целта на изследването министър Стойчев.

ВИЖТЕ цялото проучване на интереса и отношението на гражданите към физическото възпитание и спорта.