Най-добрият български плувец Петър Стойчев сподели пред Гонг за огромното напрежение върху него преди утрешния маратон на Варна. Първото по рода си състезание от Световната купа по плувен маратон на 10 км стартира утре в 10 часа от Морската гара. Бурните вълни, мъртвото вълнение не се очаква да затруднят опитните участници – 23 мъже и 20 жени.

„Никога не съм плувал в България!” - каза Стойчев и продължи: „Никога не съм имал възможността да се състезавам в родни води и родна публика. Напрежението върху мен е огромно. Ще направя максимума да постигна добри резултати. Опасенията ми са относно състоянието ми след три седмици в Канада. Целта ми е добро плуване и влизане в Топ 8. Правя всичко възможно да се възстановя за утрешния старт, след като в понеделник с треньора ми Красимир Туманов се прибрахме от Канада. Все още не мога да се адаптирам към 7-часовата разлика. Трудно ми е да заспя вечер, трудно се събуждам. Ще направя всичко възможно да стисна зъби и да дам всичко от себе си”.

Земетресението в Черно море и мъртвото вълнение в областта според 9-кратният носител на Световната купа по плувен маратон няма да повлияе: „Всички плувци, които са се записала в този маратон са професионалисти и добре подготвени. Тези течения могат да повлияят единствено на времето, за което ще се преплуват тези 10 километра. Може самото плуване да протече малко повече от 2 часа, а на такива състезания вече спокойно се плува под 120 минути. За вземане на жертви от такова мъртво вълнение не може да става и дума”.