Първият българин в Залата на славата на световните плувни спортове Петър Стойчев сподели, че е горд от голямото международно признание.

Стойчев бе признат за най-добър маратонец в историята на специална церемония във Флорида. Плувецът е оставил като подарък фланелката си от състезанието на Ламанша, където той записа световен рекорд.

„Очарован съм от организацията. Посрещнаха ме на летището и се погрижиха да бъдат задоволени всичките ми нужди. Беше ми осигурен басейн с олимпийски размери. Бяха много запознати с биографията ми, знаеха за мен неща, които аз бях позабравил. Споменаха рекорда ми на Ламанша и това, че съм носил знамето при откриването на Олимпиадата в Пекин. За това искам специално да благодаря на Стефка Костадинова. Знам, че след броени дни и на нея и предстои избор и й пожелавам късмет", заяви Стойчев.

Освен на председателя на БОК той благодари и на своя треньор Красимир Туманов, на спортен клуб Левски, на българска федерация по плуване и на спонсора си Mtel. „Тази награда е връчена на мен, но зад себе си през годините аз имах много хора. Тази награда е за целия плувен спорт в България. Страната ни заслужаваше това признание", допълни спортистът.

За Стойчев предстоят още шест старта до края на сезона. В момента той е на трета позиция генералното класиране в Световната купа 10 км, което е Олимпийската дисциплина. Той води убедително в генералното класиране на другата Световна купа, където се плува над 10 км.