„Искам да плувам на своята четвърта Олимпиада! 11-та Световна купа по плувен маратон не е стимул за мен”, обяви Петър Стойчев. Най-добрият български плувец ще промени целите и програмата си, след като спечели Световната купа за 10-ти път и стана свидетел на смъртта на американския си колега Франсис Крипен в ОАЕ.

Маратонецът ще черпи от опита на Албена Денкова и Евгения Раданова, които преди най-големия спортен форум на планетата бяха на подготовка в чужбина.

„По-малко от две години до следващите Летни олимпийски гири, вече мислим за квалификациите. Резултатите показват, че имаме възможности с треньора ми Красимир Туманов да успеем да вземем визи за нашата четвърта Олимпиада. Постигнахме максимума в досегашната дисциплина - 10 Световни купи, рекорд на Ламанша и още много постижения. Промените ще бъдат в това, че ще третираме в чужбина с повече спаринг-партньори, а не сам. Имаме покани от европейски градове, клубове и добри маратонци. Спрели сме се на един вариант – ще тренирам в Бавария заедно със световния шампион на 10 километра Томас Лурц. Надявам се да се адаптирам към немския начин на живот. Други варианти бяха Рим, Белгия, Англия, но това бе най-приемливият вариант” каза Стойчев след като спонсорът му МТел го дари с 10 иновативни продукта за 10-та му Световна купа.

„Девет години сме заедно. Един лидер на пазара подкрепя друг лидер, но в плуването” сподели Нина Мирчева от корпоративни комуникации на МТел.

„По време на почивката ми ще върша организационни работи, а след това в средата на ноември със съпругата ми Ася ще отидем в Монако. Дъщеря ми Стефания, която е на 2 години и 7 месеца, е допълнителен стимул за мен след две години да съм на Олимпиадата в Лондон. След това вероятно ще сложа край на продължилата вече дълго спортна кариера. Летните олимпийски игри са нов дразнител! Световните купи вече не представляват интерес за мен и треньора ми Туманов. Те нарушават олимпийската подготовка. Сега очакваме утвърждаването на календара за 2011 година, но стартовете се застъпват с маратоните. Върхът за догодина ще бъде Световното първенство в средата на юли в Шанхай, от където първите 10 плувци ще вземат квоти за Лондон`2012. Световните купи на 10 км също са приоритет, но дългите стартове отиват на заден план. Вторият шанс за олимпийски квоти е на 16 и 17 юни 2012 година в Европа”, поясни Петър Стойчев, който получи поздравителен адрес от Министерство на физическото възпитание и спорта за 10-тия си трофей.

На въпрос на Гонг, най-добрият ни плувец конкретизира какво ще промени в подготовката си: „Вече ще гоним по-висока скорост с по-малко километри. Като Албена Денкова и Евгения Раданова ще се подготвям в чужбина. Организаторите на плувните стартове в Лондон предвиждат те да бъдат в центъра на „Хайд Парк”, шест обиколки от 1,6 километра. Там се очаква и най-големият зрителски интерес по време на цялата Олимпиада от 250-300 хиляди зрители!”.

Петър Стойчев разказа и за условията по време на маратон в ОАЕ: „Беше тежко, изключително топло, плувах затруднено все едно нося огромен товар на гърба си. На една от обиколките се видях с Фран в края на групата и той ме попита дали съм добре и тръгна напред. След финала, когато разбрахме какво е станало, не можех да повярвам, всички се върнахме във водата да го търсим, гмуркахме се, но беше много дълбоко. Не успяхме да го намерим, въпреки че всички сме опитни плувци. След час и половина, когато водолазите го извадиха, го видях и осъзнах, че нещата вече не са същите за мен. Мислех си, че няма тайни в този спорт за мен, великите сили се консултират с нас, не съм вярвал, че това може да се случи. Франсис Крипен бе символ на плуването, рекламно лице, но и изключително добър човек. Помагаше на младите и неопитните. Заради случилото се не се зарадвах на тази десета Световна купа, няма да празнувам този свой успех. Всичко това ме накара да се замисля”.