Най-добрият ни плувец Петър Стойчев обяви категорично, че голямата му цел е класиране и участие на Олимпийските игри в Лондон. „Ще работим стъпка по стъпка. Първо да се класирам за Олимпиадата, ако успея – с двете олимпийски квалификации, които са предвидени от международната федерация. Това са Световното първенство в Шанхай тази година. На 20-ти юли ще се проведе 10 километровата дисциплина. Топ 10 от там се класират за Олимпиадата директно. И на 16-ти юни 2012-та година в Сетубал, Португалия ще бъде втората квалификация, където ще се допълни бройката до 25 участника. Адаптацията е трудна в смисъл, че възрастта оказва своето влияние. Трябва да призная, че младите плувци, които идват са наистина много бързи и добри. Успявам да им се противопоставя до едно определено положение. За това тренирам, смених тактиката на тренировките, смених и средата, в която тренирам, затова смених и спаринг партньорите, с които тренирам. С една единствена идея – да се класирам на четвърта моя Олимпиада и разбира се да успея да направя постижение, което да удовлетвори мен и моя треньор за труда, който сме положили”, сподели Петър Стойчев.

Плувецът коментира още, че се готви предимно в чужбина, основно в Германия и се чувства добре осигурен за подготовката си, благодарение на спонсорите и Министерството на физическото възпитание и спорта. Стойчев представи новия си основен спонсор, компанията „Аурубис България”.

Стойчев не пожела да дава оценки на българското плуване като цяло в момента: „Искам да се разгранича от това да давам оценки на българското плуване. Това не е моя работа. Аз мога да говоря само за себе си и моята подготовка.”

Пак на тема предстоящата Олимпиада, Петър Стойчев заяви: „Трябва да е ясно на всички, че въпреки че става въпрос за маратонско плуване, това все пак е плуване. Плуването и леката атлетика са два от най-големите спортове на Олимпийски игри и конкуренцията там е убийствена. Едно класиране в челната осмица е нещо уникално. Ако успея да направя едно класиране в Топ 8 на Олимпиадата, аз лично ще бъда щастлив за завършек на моята кариера. Много малко хора могат да се похвалят, че на номер 8 в света на каквото и да било. Аз ще бъда щастлив, както съм щастлив в момента, че съм шести на Олимпийските игри в Пекин. Да, връщам се назад, направих грешки в подготовката, направихме грешки в подхода към Олимпийските игри, може би не приехме толкова сериозно идеята. Затова сега направих промяна в нещата и съм се насочил към Световното първенство. Нямам амбиция за 11-та Световна купа, дългите стартове вече не представляват интерес за мен. Пропускам повечето от тях. Участвам в някои, в които организаторите ме канят и имат нужда да присъствам. Към някои от тях имам моралното задължение да го направя, защото навремето, когато аз прохождах в тези дисциплини, те ми помогнаха по един или друг начин. С две думи: класиране и участие на Олимпиадата, нищо друго не може да ме зарадва.”