Петър Стойчев ще носи българското знаме на церемонията по Откриването на Олимпийските игри в Пекин. Новината съобщи председателят на БОК Стефка Костадинова, която бе дошла лично да изпрати националите ни, които пътуват днес за Китай.

Към Пекин се отправиха плувецът Петър Стойчев, представителите ни в свободната борба начело с Радослав Великов и Серафим Бързаков. Най-голямата ни надежда за злато – двукратната световна шампионка Станка Златева също пътува днес, както и тенисистката Цветана Пиронкова.

Осемкратният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев научи от медиите на аерогарата, че със сигурност той ще носи знамето на България на подготвяното грандиозно откриване на стадион „Птиче гнездо”.

„Той е един достоен спортист и голям шампион”, заяви Стефка Костадинова и сподели, че ще пожелае на спортистите ни да вярват в себе си, да имат голямо самочувствие и да не подценяват съперниците.

„За мен е огромна чест. Ще използвам 1500 метра като въвеждаща дисциплина в Олимпийските игри и съм сигурен, че на 10 километра ще бъда в нужната спортна форма”, пък каза Стойчев, който бе изпратен на летището от съпругата си Ася и малката си дъщеричка Стефания.

„Има достатъчно време за аклиматизация. Не мога да кажа дали ще взема медал или не, това е борба”, кратко коментира Станка Златева, а съотборникът й Серафим Бързаков заяви:

„За по-дъртите аклиматизацията е по-трудна. Нормално е да мисля за конкуренцията. Всеки отива за медал.”