Президентът на БФСумо Петър Стоянов, който е първи съветник на президента Георги Първанов по въпросите на спорта и съветник към парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, коментира пред Гонг проблемите на българския спорт.

В момента предстои направата на 18-а поправка на Закона за физическото възпитание и спорта от 1996 година и очакванията са новите промени да помогнат за връщане на успехите на спорта у нас.

„В момента спортът не е приоритет на децата. Когато аз започнах да се занимавам със спорт, имах идоли, на които да подражавам”, припомня Стоянов, който участва в писането на поправките в закона.

„България трябва да акцентира върху спортовете, в които има успехи като волейбол, сумо, борба и т.н. Доказването в един спорт е с медали. В бизнеса доказателството за успех са парите, в спорта са медалите.”

„Благодаря на момчетата и момичетата, които са във Ванкувър. Въпреки че от тях се искат медали, тук няма една зимна пързалка, няма една писта, на която да се тренира.”

„В момента базите са рухнали или са стари. За ремонт ще трябват милиони или милиарди. По-добре да се направи нещо ново, за което е ясно кой го стопанисва. Трябва отнякъде да се започне. Досега винаги е имало добри идеи, но реализацията им доникъде не е стигала.”

„Трябваше да бъде изменена цялата философия на закона. Създава се един експертен съвет по физическо възпитание. Всяка федерация вече трябва да има не 3, а 7 съществуващи клуба. До скоро доста се разводняваше бюджета. Една от първите предложени промени в закона е свързана с държавните и общинските спортни училища. МФВС предлага създаването на 9 елитни спортни училища пък него, като 7 ще бъдат в страната и 2 в София под негово ръководство. Създаде се работна група по този въпрос. Тези училища са високо спортно майсторство, преди това трябва да извадим децата да спортуват! Трябва да ги амбицираме да си изберат спорт. Трябва да се наблегне на спорта за всички и учащи, за да можем да имаме избор и после да избираме такива за високо спортно майсторство.”

„Децата не са запалени по спорта, няма спортни идоли в момента! Ние трябва да изградим тези образи, да им покажем хората, на които да подражават. Затова трябва да се акцентира върху спортовете, които носят славата и традициите на България.”

„Има законопроект, който предлагат Общината да дава безвъзмездно терен на спортните федерация за построяването на зали и база, на които да практикуват хората, а и националните отбори. Това е едно добро начало да се направи нещо, да е ясно кой отговаря за него, кой ще дава пари, да не се променя статута. Ако не запретнем ръкави, няма кой да го направи. Имало е добри идеи преди, но реализацията им до никъде не е стигала. Сега има политическа воля за промяна и развитие на спорта. Просто трябва да се доизчистят нещата. Желанието е огромно за промяна и нещата да се случат, а не да си останат едни празни приказки! Отпускат се много големи бюджета за спорта сега.”

„Първите видими резултати може да бъдат спортните училища – до два месеца ще мине второто четене на закона, също така за Обединените спортни клубове, които се борят за място под слънцето и искането им да отнемат функциите на федерациите.”

„Лично аз предложих е както в Испания и Италия да се следва модела за публично-частно партньорство „такса на личност”: бизнесмен наема зала за 35 години и 3,5 милиона лева за този период с условието, че съоръжението ще се ползва по предназначение, националния отбор по този спорт ще тренира безплатно без да плаща наем, а през останалото време човекът ще печели от тази зала, като пуска други хора да тренират. В България е дошло времето за това нещо.”

„На нас ни трябват поне един и половина олимпийски цикъла, за да имаме успехи и трябва да насочим усилията си към Рио 2016, тъй като Лондон е прекалено скоро. Мисля, че до Рио работата с тези деца, които сега са на 13-14 години, може да донесе резултати”, каза още Петър Стоянов.