Българският сумист Петър Стоянов бе гост в предаването „Гол линия” по Дарик радио. Вожда, както е известен Стоянов, говори за хранителния режим на сумистите, за впечатленията си от Япония и за предстоящите си планове.

„Ще участвам на турнир в Кувейт и Дубай, Берлин и Хамбург, а после има Европейско”.

„Хората по улиците се впечатляват, но това е нормално като видят голям човек”, сподели Стоянов.

„Не съм печелил Световно първенство и това е единствената титла, която до сега ми убягва. Полупрофесионалист съм. Участвам в турнири с награден фонд, но за да си професионалист трябва да участваш на турнири в Япония и да се занимаваш само с това. Имах възможност да остана там, но прецених, че ще продължа да се състезавам за България”.

„С Калоян Махлянов отидохме заедно в Япония, но аз му казах да остане там, каквото и да му струва”.

Вожда разкри и интересни подробности от живота на сумистите в Япония:

„Там се яде специална супа с най-различни зеленчуци и пилета. Освен това се ядат 10 килограма ориз и всички сумисти се хранят заедно, като се спазва йерархия. Всички спят в една стая и има специална програма за тренировки”.

„Турнирите по сумо са едно от най-интересните неща там, има много телевизионни програми ,коментари и се получава един празник”.

„Няма никакви жени. Те са само извън школата. Напоследък разрешиха да ги пускат на тренировки, заради Калоян, който има много фенки. Не трябва да бъде забелязван с жена, защото този спорт там е много популярен. Сумистите нямат право и да карат кола”.

„Сумистите не носят бельо, защото препаската е специално направена и няма място за бельо”.

„Интересувам се от всичко, което се случва в България, имам и собствен бизнес заедно с жена ми”.

„Наричат ме Вожда, защото се грижа за другите състезатели, намирам им работа и къде да живеят, за да могат да се развиват”.

„Тренировките са много тежки. Тренираме във фитнеса. На лежанка вдигам 210 кг, а тягата ми е 315. Играя и скуош, правя спринтове, защото трябва да се раздвижвам с тези килограми”.

„В нашия спорт е важна силовата издържливост. Можеш да се бориш до 40 години.