Олимпийският ни медалист Петър Мерков в момента работи като старши треньор на националния ни отбор по кану-каяк. Мерков споделя, че за почти 20 години като състезател е видял доста неща и иска да научи млади да се борят и да са мотивирани. Следващата седмица пък предстои определяне на състава на представителния ни тим, а самият Петър Мерков споделя, че за момента трудно би се върнал да тренира.

„В момента българският кану-каяк се състои главно от млади хора – юноши и младежи. Представянето на последните състезания беше добро и нормално на етапа, на който те са били като подготовка. В момента няма определен национален отбор като състав. При мен тук на подготовка в Пловдив е Мирослав Кирчев, който се готви за спечелване на квота за Олимпийските игри в Лондон. Догодина има Световно първенство в Сегед, което е квалификация за Игрите. Имаме надежди да спечелим две или три квоти дай Боже за участие на Олимпиадата”, коментира Петър Мерков за Гонг и добави:

„На този етап следващата седмица ни предстои заседание на Треньорския съвет, на което ще бъде официално подготвен и съобщен националният отбор на кану-каяка. Планираме участие на Европейско, на Световно първенство. Има Европейско в Латвия за юноши и за младежи. Има и Световно за юноши и за младежи и смятам, че почти всичките ни състезатели могат да влязат в шестицата, става дума за тези, които тази година участваха в Москва. Сега, докато още не е определен целият национален отбор, тренираме само с Мирослав Кирчев тук в Пловдив.”

За бъдещето си Мерков заяви: „Не ми се отделяше от този спорт, но дългите ми години като състезател в националния отбор, изкарал съм 18 години в националния отбор, участвал съм на три Олимпиади, вече имам доста травми и ми тежат. Много трудно на този етап може да се върна да тренирам.”

„Стимулира ме може би това, че пред всички тези години аз съм се състезавал за България и като че ли съм малко националист и искам да бъда в България, а и самите състезатели, които са около мен да ги науча на същото. Задължително трябва много да се работи с младите, защото това е един от най-трудните спортове, трябва да си не само физически, но и психически силен. Да не си лабилен и да си близо до самите състезатели, да ги познаваш. Влияе се много от метеорологичните условия, а много от по-младите са готови да се откажат. Общо казано е доста трудно. Това ме и мотивира, защото аз съм минал 20 години по този път и знам как да се оправям в дадена ситуация. Казахте, че през години съм видял доста неща и това всичко искам да го пресъздам и на състезателите. Да бъдат борбени натури, без да се отказват, да бъдат мотивирани във всеки един момент, за да се докажат”, каза още Петър Мерков, който допълни, че във федерацията все още разчитат на съветите на известния специалист Ласло Ковач:

„Ласло Ковач ни е като кондиционен треньор. Помага ни в тренировките. Помага ни за самата селекция, за хората, които подбираме, защото Унгария е една от най-водещите страни в кану-каяка и смятам, че за доста неща може да ни помогне. На този етап идва на кратки посещения в България.”