Ясни са тримата номинирани за „Мъж на годината`2013”. Имената на отличените в конкурса, който Дарик радио организира за шеста поредна година, ще бъдат обявени на 18 декември (сряда). Тогава стартира и гласуването в официалния сайт на конкурса Manoftheyear.bg, което ще продължи до 10 януари 2014 година включително.

18-членната Академия на Дарик радио, председателствана от изпълнителния директор на Дарик Радосвет Радев, направи своите номинации за най-отличилите се представители на силния пол през годината. Общо 47 български мъже намериха място в личните класации, а победителят и носител на уникалната сабя в реномираната класация ще бъде обявен на специална церемония на 21 януари 2014 година, когато Дарик радио ще отбележи и своя 21-ви рожден ден.

След като миналата година остана на второ място Стилиян Петров отново имаше шанс да се бори за гласа на българите за „Мъж на годината”. Бившият капитан на националния ни отбор по футбол и през отминаващата година бе пример за воля, дъх и мъжество с благотворителните инициативи, най-голямата си победа – тази над акутната левкемия, но и със създаването на фондация, която да помага на деца с такъв проблем. Спортът излъчи още номинирани: световният и европейски шампион Иво Ангелов, волейболистът Цветан Соколов, капитанът на националния ни отбор по футбол Ивелин Попов и Валери Божинов, като последният не получи глас заради футбола, а защото спаси живота на един случаен човек в супермаркет.

Малко не стигна на протестиращия българин да влезе в Топ 3. Сборният образ на търсещите промяна мъже, които са по площадите в цялата страна, попадна в няколко от номинационните карти, но малко го лиши от правото да се бори за признанието и в конкурса на Дарик. Темата с протестите присъства и под други форми в номинациите на Академията за „Мъж на годината`2013”, но с доста по-малък сбор точки: президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, Кристиан Таков – преподавател в СУ за словото му пред ранобудните студенти, както и отец Васил от с.Железница за опита да разговаря с полицаите да не бият студентите при протестите. От политиците точки имаше още за Иван Костов. Главният прокурор Сотир Цацаров също бе удостоен с номинационни точки.

Най-близо до първата тройка остана писателят Георги Господинов. Тържествено му слово по случай 24 май пред паметника на Св.Св. Кирил и Методий в София, силно заявеното му гражданско присъствие, а и последната му книга „И всичко стана луна” с 19 разказа, която покори класациите, му отредиха 4-то място непосредствено под върха и в подреждането на номинираните. Сериозен брой точки, но не достатъчно за влезе в Топ 3 получи и собственикът на ПФК Лудогорец и предприемач Кирил Домусчиев.

Както през 2011и 2012-та, и сега отец Иван от Нови хан влезе в номинациите като признание за всеотдайните грижи за бездомни и изоставени.

Сферата на културата и изкуството също има своите номинации за „Мъж на годината`2013” – най-напред е диригентът и създател на фестивалите за класическа музика Максим Ешкенази, а в подреждането попаднаха още акад. Пламен Карталов (Софийска опера и балет), Камен Донев, Пенко Гелев (писател, илюстратор), Росен Дуков (визуален артист), Илия Троянов (писател), Петър Мелтев (актьор), Христо Шопов, проф. Атанас АТАНАСОВ (актьор), Графа.

Посмъртно номинации получиха Чочо Попйорданов и Пламен Горанов, както миньорите Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров, загинали в мина „Ораново” при инцидент на 16 юли.

Дългогодишният директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев не бе пропуснат след номинациите. Открилият МБАЛ за женско здраве „Надежда” д-р Георги Стаменов за втора поредна година бе посочен сред изявилите се българи. Магистърът по икономика в университета в Орхус (Дания) Борис Георгиев, също получи номинация за спечеленото от него първо място в престижния конкурс за „Най-добра дипломна работа в света” за 2013 г. с тема „Нов оптизационен модел за инвестиране на финансовите пазари”. Докторът по гражданско и семейно право Стоян Ставру бе отличен за това, че през годината организира първата в България Национална конференция по биоетика и биоправо. Своето място в номинациите на три пъти получи и д-р Милен Враберски – Лауреат на приза на европарламента: „Европейски гражданин” за 2013-та. Посланикът на проекта „40 до 40” Никола Янев също не бе пропуснат. Номинирани също така бяха: Кирил Митов (основател и ръководител на първите по рода си училище и състезание по роботика в България), Ивайло Пенчев (управител на фирмата за катерачни стени „Уолтопия”), журналистът Асен Йорданов (сайта „Биволъ”) и Марио Тихомиров от Белоградчик.

След като през 2012 година спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия” Петър Петров и през 2011-та спасителят от магистрала Тракия Стефан Стойчев станаха първите непопулярни българи, спечелили сабята като "Мъж на годината", и сега в номинациите бяха отличени достойни мъже: Гюрсел Алиосманов от Дебелец (върнал портмоне с голяма сума пари, което намерил на търновската бензиностанция), деветокласниците от старозагорската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Любор Байер“ Димитър Люртов, Валентин Желев, Мирослав Колев, Тонимир Стоянов и Антонио Николов (предали в полицията намерените от тях на паркинг в центъра на града пари), 78-годишния Йордан Поляков от Дупница (намерил торбичка със злато, което върнал), ромите Сергей и Рачо от Девин (гонили черен мерцедес с колелата си, за да върнат намерено портмоне във Варна).

Академия на Дарик радио, председателствана от изпълнителния директор на Дарик Радосвет Радев, включва още програмния директор на медията Константин Вълков, програмният координатор Маринела Величкова, отговорният редактор „Информация” Ангел Иванов, управител на Дарик Нюз Людмил Кърджилов, главните редактори на регионалните станции в Пловдив, Варна и Бургас - Лалка Златанова, Наталия Господинова, Красимир Калудов, водещите Венци Димов, Драгомир Симеонов, Йовка Йовчева, Кирил Вълчев, Михаил Дюзев, Ники Кънчев, Николай Александров, Нина Александрова, Райна Йотова и продуцентът на „Гонг” Томислав Русев. Почетен член на Академията е Христо Пеев - създател на конкурса „Мъж на годината”. По регламент всеки от тях състави своя класация от петима мъже, където спрямо подреждането от първо до пето място носи определен брой точки. Тримата, събрали най-голям вот от гласовете на Академията, ще бъдат номинирани за „Мъж на годината`2013”.

Личните класации на членовете на Академията на Дарик ще бъдат публикувани след 18 декември, когато ще бъдат обявени и имената на тримата номинирани за „Мъж на годината`2012”. Веднага след това започва гласуването за тях на сайта Manoftheyear.bg, в което може да се включи всеки. То ще продължи до 10 януари 2014 (включително).