Най-добрата ни състезателка Петя Неделчева спечели титлата при жените на международния шампионат "Принтком" по бадминтон с награден фонд 15 000 долара, кръг от европейската златна верига, категория "А" на Бадминтон Световна федерация и олимпийска квалификация за Пекин 2008.

Неделчева, която е поставена под номер 1 в основната схема, победи на финала Ана Райс (Канада) с 2:0 (21:19, 21:16) гейма за 46 минути.

Срещата бе изключително оспорвана. След като поведе убедително в първия гейм Неделчева позволи на съперничката си да изравни – 16:16 и дори да поведе – 19:16. След това българската взе пет порени точки и стигна до успех в първия гейм – 21:19.

Във втория гейм Неделчева отново поведе с голяма разлика – 13:6 и позволи на канадката да се доближи само на две точки – 14:12. До края българката даде само 4 точки и спечели с 21:16.

Това е пета победа на Неделчева над канадката Райс. Българката стигна до победата в шампионата без загубен гейм.

Миналата година България бе домакин на два международни турнира, като Неделчева спечели Гран при турнира, а във втория стигна до финала, но се отказа поради контузия.

На 3 септември Петя Неделчева претърпя артроскопия на коляното и само след месец и шест тренировки постигна победата.

"Турнирът беше доста силен", каза след победата си Петя Неделчева пред Българската телеграфна агенция. "Радостно е, че един месец след операцията се върнах

на корта. Райс изобщо не е за подценяване, защото се бори за всяка точка".

"Това бе най-слабата й игра от доста време насам. Тя претърпя операция на 3-ти септември и се върна на корта само след 6 тренировки. Не е във форма в момента, но въпреки това показа характер и победи", каза треньорът на Неделчева Орлин Цветанов.

Българинът с френски паспорт Светослав Стоянов загуби финала на смесени двойки, а на двойки мъже се отказа от участие в спора за титлата поради контузия.

При смесените двойки и двойки жени първи за представителите на Русия, при мъже единично - на Чехия и при мъже двойки - на Полша.