Трикратната участничка на Олимпийски игри (Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012) и шесткратна носителка на Европейската купа по бадминтон Петя Неделчева подготвя четиримата ни участници на Олимпиадата за глухи, която започва другата седмица в Самсун, Турция. Най-титулуваната ни бадминтонистка прекарва часове в залата, за да тренира Силвия Бозева, Габриела Колицова, Никола Тянков и Людмил Гетов.

„ От близо месец им водя подготовката на четиримата. Помоли ме доц. Анета Янева, която им е треньор да я заместя за кратко и ето ме в ролята на наставник (смее се). Много ми е приятно да съм с тях, аз много често и преди тренирах с техния отбор, но тогава като състезател. Сега е по-различно, но нямам проблеми. Много са дисциплинирани и отговорни към всеки елемент от играта. Винаги се раздават максимално на всяка тренировка. Имат и опит от няколко години да тренират и играят организирано.”, заяви след поредното занимания Петя Неделчева.

Силвия Бозева е Световна шампионка от София 2015, когато в тандем с Гергана Баръмова спечелиха златните медали в женските двойки, а Колицова, Тянков и Гетов достигнаха до ¼ финалите на шампионата в столицата преди две години. Сега на предстоящите Игри за спортисти с увреден слух Силвия и Габриела ще бъдат двойка при жените, Никола и Людмил при мъжете. В програмата на смесените двойки (мъж и жена) Тянков и Бозева са тандем, както и Гетов / Колицова. Индивидуално ще участват Габриела Колицова и Людмил Гетов.

„ Много е важен предстоящия жребий в Самсун и как ще се подредят нещата със съперниците. Познаваме рускините, японките и южнокорейките като качества и възможности, защото са ни основни противници, но това , което видях вчера в заявките за участие в Турция са няколко незвестни за нас китайци. Тепърва ще търсим за тях информация как играят и кои са слабите им страни, но определено успяха да изненадат световния бадминтон за глухи с техния избор. Много е важно да ги избегнем за първи съперници, защото на Олимпиадата първия мач е от решаващо психологическо значение. И четиримата ни бадминтонисти са в отлична форма, дано да имат и малко късмет в мачовете и да постигнем добри резултати”, коментира Петя Неделчева, която ще бъде треньор на националите по бадминтон в Турция.

Игрите за спортисти с увреден слух започват на 18-и и ще завършат на 30 юли в черноморския град Самсун.

Петя Неделчева