Трикратният световен шампион Петер Саган няма да добавя името си в списъка от професионални колоездачи, които ще се състезават помежду виртуално, след определи себе си като „истински колоездач, не виртуален“.

Саган се намира в Монако, където ограничителните мерки за овладяване разпространението на коронавируса означават, че той не може да напуска дома си за упражнения. Следователно, той използва домашен тренажор в опит да поддържа физическа форма преди евентуално завръщане на сезона в края на август. Въпреки това, той няма да се включи към съперниците си във виртуални състезания – като „карантиненото“ издание на Обиколката на Фландрия. „Мразя да карам на ролерите, но сега те са мой приятел. Ще видим колко дълго ще продължи този кризисен период, но виртуални състезания, при моето състояние, имайки предвид това, което правя откъм подготовка – не мисля. Аз съм истински колоездач, не виртуален. Ако това ще бъде бъдещето…не мисля. Може да се включа в някои с електрическо колело. Какво мислите за това? Шегувам се“, сподели той във видео Q&A в Инстаграм.

Саган се завърна в Монако след Париж-Ница в началото на март, и се самоизолира като предпазна мярка, като съотборникът му Оскар Гато му доставяше храна. Той разкри по време на видеоразговора, че той и неговото семейство „се чувстват добре“, въпреки че призна, че му липсват тренировките на открито. Миналата седмица бе обявено от Международния колоездачен съюз (ЮКИ) че в променен график за 2020, Тур дьо Франс ще се проведе между 29 август-20 септември, следван от Световното първенство, Джиро д‘Италия и Ла Вуелта а Еспаня. Все още не се знае кога ще се състоят „Монументите“, които ще бъдат огромна цел на Саган.

„След като направят графика за следващата част от сезона, ще трябва да бъда във форма. Ако някои състезания се състоят, трябва да съм готов. ЮКИ, заедно с организаторите на големите обиколки, се опитват да направят най-доброто за нашия спорт в тази трудна и извънредна ситуация. За първи път се сблъскваме с подобна криза, но знам, че експертите са по-наясно от мен с това как да процедират. За мен, всичко е въпрос на търпение и следване на препоръките. Когато условията позволят да се състезаваме отново, ще бъдем отново на пътищата, за да могат феновете да се насладят отново на този прекрасен спорт“, завърши той.