Наличието на бюджет е от съществено значение за личния финансов успех. Още по-важно е да се придържате към бюджета си и да избягвате навици, които могат да го съсипят.

Ще разгледаме пет често срещани навика, които могат значително да навредят на бюджета ви и да ви накарат да влезете в преразход. От пренебрегване на проследяване на разходите до импулсивното купуване, това са навици, с които трябва да сте наясно, ако искате да поддържате здравословен бюджет.

Пазарувате импулсивно 

Правите ли си списък за пазаруване или отивате без план в магазина и купувате каквото ви хареса? Всеки път ли харчите пари, когато излезете на разходка? Често ли купувате много повече от онова, за което сте влезли в магазина? 

Импулсивните покупки са една от основните пречки пред стабилния финансов бюджет. Не се укорявайте прекалено, почти няма човек, който да съумява винаги да устоява на изкушенията по витрините. Важно е да сте наясно с този свой навик и да се опитате да го опитомите.

Размивате границата между нужди и желания 

Всички бюджети се базират на разпределението на разходите ви между нужди (кредит, сметки) и желания (развлечения, хранене навън). На теория разделението между двете категории е ясно.

Понякога обаче линията може да се размие. Например, може да решите да се поглезите с вечеря в ресторант, защото сте имали тежък ден, дори ако сметката ще надхвърли ограниченията ви за „хранене навън“ за седмицата или месеца. 

Допустимо е човек да нарушава финансовата си дисциплина понякога, но ако се превърне в навик, не може да очаквате да имате балансиран бюджет, съветват от Изи кредит.

Не проследявате разходите си 

Ако не знаете за какво харчите парите си, няма да можете да овладеете бюджета си и винаги има риск да не ви стигат парите. Това се отнася с особено голяма сила за хора, които не са на трудов договор и постъпленията им не са регулярни. 

В такива случаи е особено важно да имате писмен финансов разчет на средствата, които постъпват в сметката ви. 

В трудни моменти, когато следващото плащане е прекалено далеч, имате възможност да си помогнете със заем без трудов договор например, но за да сте спокойни за изплащането му, е нужно да имате стриктен план за разходите си.

Не проучвате цените 

Във времена, в които всеки магазин се съревновава яростно за клиенти, имате чудесната възможност да пазарувате наистина изгодно. Просто трябва да отделите малко време, за да сравните цените и да изберете по-добрата оферта. Нали помните какво казахме за импулсивните покупки - да търсите по-ниска цена е един от начините да се справите с този лош навик.

Не автоматизирате плащанията си 

Бюджет се прави много по-лесно, когато знаеш точно с колко пари за харчене разполагаш. Всеки месец ние имаме предварително известни харчове - за погасяване на заем, за ток, за вода и т.н. Автомазитирайте всички тези плащания, за да улесните бюджетирането си. 

Дори да не сте на постоянен трудов договор, вноските по заем без трудов договор също са ритмични и могат да се “дърпат” автоматично от сметката ви на посочената дата. Така няма опасност да забравите вноска и да изпаднете в просрочие. 

А ако автоматизирате и спестяванията си, ще се изненадате колко много пари сте спестили само след няколко месеца.

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.