Пет български лодки ще гребат в първия старт за Световната купа в Мюнхен (Германия) от 9 до 11 май, реши управителният съвет на федерацията.

На скиф ще стартират двукратната медалистка от олимпийски игри и настояща еврошампионка Румяна Нейкова, а при мъжете Иво и Мартин Янакиеви, съобщава сайтът www.rowingbulgaria.org.

На двойка скул лека категория ще разчитаме на Златко Караиванов и Васил Витанов, а на четворка без рулеви на Георги Божилов, Божидар Георгиев, Радостин Христов и Радослав Христов. Така след повече от 10 г. за първи път на голямо състезание ще имаме многоместна лодка.

Екипажите бяха определени след контролното в Пловдив през изминалия уикенд.

На 19 и 20 април пак в Пловдив е последното контролно, на което гребците ще стартират на състезателната дистанция 2000 м и с тези екипажи, с които ще са в Мюнхен.

Според резултатите след това управителният съвет на БФГребане ще реши дали на Световната купа да гребат световния шампион за юноши Александър Александров, който е с травма в ръката, както и Искра Ангелова на скиф при жените.

Проверката в Пловдив ще определи и представителните отбори при юношите и девойките за регатата в Линц (Австрия) в края на май.

Освен това управата на федерацията реши да има допълнителни финансови стимули за призово място на състезателите, които са на олимпийска подготовка. Средствата ще са от собствени приходи, а размерът им ще бъде допълнително уточнен.