Международно състезание по художествена гимнастика подготвя за следващата 2019 година пернишкият клуб "Виктория". Това съобщи треньорът Виктория Велинова. Надпреварата е планирана за през февруари в зала "Борис Гюдеров".

Инициативата е поощрена от община Перник, която се ангажира освен с предоставянето на залата и със закупуването на медали и купи. Досега са потвърдили участието си отбори от Кипър, Гърция и Испания.

Състезанието цели да популяризира художествената гимнастика в региона и да даде възможност за изява на възпитаничките на клуба на местно ниво. За последните три години, в които работим, момичетата спечелиха много отличия, каза Велинова.

Само на последните състезания ансамблите на пернишките гимнастички в различни възрастови групи са класирани в призовата тройка, индивидуални титли са спечелили Сияна Борисова, Магдалена Георгиева, Никол Ангелова, Беатрис Петрова, Екатерина Георгиева.

Стотина деца тренират художествена гимнастика в Перник под ръководството на треньорките Виктория Велинова и Албена Паунова. Има още желаещи, но ги връщаме, защото не разполагаме с материална база, поясни Велинова.

Засега тренировките се провеждат във физкултурните салони на три училища. Клубът е заявил желание да ремонтира за собствена сметка изоставена спортна зала, срещу което да я ползва на концесия за 20-30-годишен срок, но засега няма положителен отговор, каза Велинова.