Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес лично е поканил на мач на „белия балет“ 19-тия световен шампион по шахмат Веселин Топалов и неговия мениджър Силвио Данаилов, който е още президент на Европейската и българската шахматна централи, научи Гонг.

Гросмайстор Топалов дори показа на Гонг как с личния си телефон е снимал треньора на Реал Жозе Мауриньо по време на срещата със Спортинг Хихон от трибуните на Саняго Бернабеу.

Ето какво разказа Веско Топалов пред Гонг, който е и едно от лицата на кампанията „Аз обичам спорта“:

Аз наистина обичам спорта и за мен е задължително да подкрепя тази кампания. Трудно бе ставането след 1/2-финала от Шампионската лига снощи, но никой не гледа мач до 1 часа след полунощ, ако наистина не обича тази игра. Снощи несъмнено бях за Реал и съм малко разочарован.

На 14 април секретарката на Флорентино Перес ни се обади да покани от името на президента на Реал Мадрид мен и Силвио да посетим мач на мадричани със Спортинг Хихон. Никога не бях ходил на „Сантяго Бернабеу“. Атмосферата бе наистина впечатляваща.

Финансовата криза наистина удари и шахмата, а това сега е нормално. Не трябва нито да се изненадваме, нито да се оплакваме. Някои традиционни турнири, които преди бяха през месеците април и май сега не се реализираха. Планирам през втората половина на месец юни да играя с бившия ми помощник Вайехо в Леон демонстративен мач. Сега отиваме на един тур за популяризиране на кампанията за шах в училище на Европейския парламент. Утре сме във Виена, после в Кардиф, Единбург и Фарьорските острови за по един ден. Това е най-важното, което се е случвало на шаха от както се помня и е много важно да потръгне цялата програма.

Не се чувствам физически зле, но когато няма турнири, аз не мога да ги създам. Няма смисъл човек да поддържа форма, когато турнирът е след 6 месеца. Тази година още ще участвам на Шахматната олимпиада и след това зависи от решението на международната федерация. Адвокат може да каже до колко ФИДЕ си е нарушила собствените правила. Спортният арбитражен съд в Лозана ще отсъди безпристрастно и ако отсъди на наша страна, вече от ФИДЕ ще мисли в бъдеще при взимането на такива странни решения.