Наставникът на ХК Спартак Вн и треньор на националите ни Пенко Златев изрази възмущението си от нещата, които се случват с националния отбор по хандбал. Това стана факт по време на пресконференция днес по повод предстоящото дерби на Спартак с другия варненски тим Локомотив, но не бе подмината и темата за „първия” ни отбор.

„Има уж хора назначени да отговарят за национални тим. Те обаче не вършат никаква работа. За турнира в Люксембург имахме предварителна покана за участие поне 4 месеца преди проявата. Последните 48 часа трябваше да се търсят билети, да се купуват екипи и т.н. Това е безобразие. Иначе поканата не бе лоша. Можеше да си сверим силите с отборите на Белгия, Англия и Люксембург. Стигна се до там, че Люксембург изявиха желание да ни купят билетите. Нямам думи за нещата около националния отбор. Никога не знаеш кой ще участва, дали въобще някой състезател ще се появи на лагера или ако дойде, дали няма да си тръгне в последния момент”, коментира Пенко Златев.

Той допълни, че е споделил всичко това с ръководството на федерацията. „Ако нещата продължават в тази посока, няма да приема нито една покана за участие в турнири и др. Просто няма да търпя този срам в чужбина”, допълни Златев. На нашите национали предстои участие в квалификация през януари в Словакия, с тима на домакините и Израел. Отборите ще се борят за едно място.

В събота от 19.00 ч. в ДКС е варненското хандбално дерби между Спартак и Локомотив. „Трудно ми е малко да кажа, че това е дерби. Преди години двата отбра винаги играеха за разпределение на първо и второ място. Сега сме в в средата на таблицата. Все пак ще бъде интересен сблъсък”, каза наставникът на Спартак Пенко Златев.

„За нас е вярно да намерим място в четворката преди плейофите. Смятам, че това е по силите ни. Може дори да се класираме по-напред, но това ще е цел максимум за нас. Най-важното е, че се мобилизирахме. Имаме отбор, а вече и официални спонсори. Фирмите, с които подписахме договори за спонсорство, са „Ахилеас Шипинг, Арис Шипинг и Булинс”. До края на годината със сигурност ще имаме и други спонсори, каза един от шефовете в клуба Росен Добрев.

Двамата с Пенко Златев категорично заявиха, че на този етап Шумен и Добрич са отборите, които ще се борят за първите две места. Те посочиха и отбора на Локомотив ГО, като претендент за предни позиции. И двамата категорично заявиха, че през последните 4 години хандбалът ни върви с огромна скорост надолу. „Много центрове се закриха. Много състезатели преминаха в 1-2 отбора, които имат пари, но и там нещата вече не са наред. Жалко за нашия спорт”, каза Пенко Златев.