Испанецът Пейо Билбао от тима Бахрейн-Викториъс спечели десетия етап от Обиколката на Франция - 167,2 километра от Вулкания до Исоар.

33-годишният Билбао измина дистанцията за 3 часа, 52 минути и 34 секунди и записа първата етапна победа в кариерата си в "Тур дьо Франс". С нея той успя да се изкачи и до петото място в генералното класиране.

Днешният етап беше с хълмист характер и очаквано беше спечелен от групата на бегълците. Атаките в него обаче започнаха още от самото начало и следваха една след друга почти до средата му, като в тях се включиха дори основните претенденти за "жълтото трико" Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма) и Тадей Погачар (Словения/ОАЕ). Нито един от двамата обаче не успя да вземе преднина пред другия и те пристигнаха в комплект с основната група на 2:53 минути от времето на победителя.

Тежестта във втората половина в етапа пък падна върхи плещите на Кристс Нейландс от тима на Израел-Премиър Тех. Латвиецът водеше абсолютно сам, но три километра преди финала бе застигнат от групата от петима преследвачи, в която бе и Билбао. Испанецът бе най-свеж във финалните метри и стигна до победата, изпреварвайки със съвсем малко германеца Георг Цимерман (Интермарше) и австралиеца Бен О'Конър (AG2R). Нейландс пък стигна до четвъртото място.

В генералното класиране начело с "жълтото трико" остава защитаващият титлата си Вингегор. Втори на 17 секунди е двукратният шампион Вингегор, а трети на 2:40 минути е австралиецът Джай Хиндли (Бора-Хансгрое). След него е испанецът Карлос Родригес Кано (Инеос) на 4:22 минути, а Билбао излезе пети на 4:34 минути. Шестицата се допълва от британеца Адам Йейтс (ОАЕ), който е на пет секунди зад Пейо Билбао.

При катерачите носител на "бялото трико на червени точки" остава американецът Нелсън Паулес от Едюкейшън-ИйзиПоуст с 46 точки, докато при спринтьорите със "зеленото трико" първи е белгиецът Яспер Филипсен от Алпецин-Декьонинк.

В сряда в 11-ия етап от "Тур дьо Франс" ще бъдат преодоляни 179,8 равнинни километра от Клермон-Феран до Мулен.