За осма поредна година Българското ръгби общество ще отбележи деня на Освобождението – 3-ти март с мач между сборните отбори на Лъвовете и Хайдутите. Двубоят се организира от столичните клубове Варварите и Murphy’s Misfits.

Тя обаче се посещава от играчи на почти всички други български отбори. Така съперниците в шампионата се събират в смесени състави и демонтрират единство и уважение към празника.

Преди и след двубоя традиционно има музикална програма, изцяло съставена от възрожденска и патриотична музика, както и възможност за запознаване на децата с правилата и основите на спорта ръгби.

"В първенството може да сме съперници, но обединявайки се в сборни състави за този празничен мач, ние опитваме да последваме примера на онези български опълченци и всички чуждестранни бойци, рискували и жертвали живота си в името на българското освобождение", каза треньорът на Ръгби Клуб Варварите Александър Петров.

Той подчерта, че събитието е отворено и за начинаещи ръгбисти, включително и за хора, които за първи път се докасват до спорта. Мачът започва в 13:00 часа на стадион "Белица" в Костинброд (сборът за играчите е час по-рано) с подкрепата кмета Трайко Младенов, а входът за зрители е безплатен.

Ръгби клуб „Варварите“ е създаден от състезатели на някогашния мъжки отбор Меркурий и опитва да промотира играта като средство за поддържане на здравословен живот и възпитаване на морални и волеви качества. Клубът полага и основите на своя детско-юношеска школа, в която да учи подрастващите на най-новия олимпийски спорт.

Ръгби клуб Murphy’s Misfits възниква като обединение на български ветерани и чуждестранни граждани, живеещи в България, които са практикували джентълменския сопрт по-родните си места, но желаят да играят и по време на престоя си в България.

Една от инициативите на Murphy’s Misfits e традиционният есенен турнир по тъч ръгби, безконтактна версия на играта, подходяща за запознаване на начинаещи играчи. Всяка година състезанието е съпровождано от дарителска кампания, средствата от които са предоставяни на различни благотворителни каузи.