Николай Паслар и Михаил Ганев отпаднаха от състава на свободняците за Евро 2008, който бе утвърден от управителния съвет на федерацията ни по борба.

В кат. до 74 кг ще ни представя шампионът на България Кирил Терзиев, който се наложи и в преборванията над световния първенец от 2001-а Паслар. При 84-килограмовите Аркадий Цопа спечели титлата на страната, а после надделя и в преборванията над Михаил Ганев.

При тежките до 120 кг за Тампере (Финландия) ще пътува Димитър Кумчев, наложил се над претендентите в тази категория Божидар Бояджиев и Красимир Кочев.

В кат. до 55 кг е утвърден световният първенец от 2006-а Радослав Великов, въпреки че не взе участие в преборванията. Великов страда от лека контузия и следващата седмица окончателно ще се изясни дали той ще се бори на европейското.

Критерии за определяне на състава бяха както представянето на състезателите на държавното първенство, така и на международни турнири и в преборванията.

Съставът ни в свободния стил за Евро 2008:

55 кг Радослав Великов

60 кг Анатолий Гуйдя

66 кг Серафим Бързаков

74 кг Кирил Терзиев

84 кг Аркадий Цопа

96 кг Николай Щерев

120 кг Димитър Кумчев.

При жените ще бъдем представени от Елина Васева (63) и двукратната световна и европейска шампионка Станка Златева (72). Първенството в Тампере е квалификация за олимпиадата. Във всяка категория виза за Пекин взима първият, който до момента няма, а класиралите се състезатели преди него вече имат.

Следващата седмица преборвания ще имат и класиците за определяне на състава за Евро 2008.