Международният олимпийски комитет реши да определи домакините на Олимпийските игри през 2024 и 2028 едновременно, което на практика означава, че Париж и Лос Анджелис ще получат двете домакинства като единствени кандидати за 2024, съобщава АФП.

Решението за това беше взето днес на среща на членовете на МОК в Лозана след силно лобиране от страна на президента на организацията Томас Бах. Бах харесва много и двете кандидатури за 2024 и вече изрази публично желанието си градът, който не спечели, да поучи домакинството четири години по-късно.

Все още не е ясно дали Париж и Лос Анджелис ще са съгласни на подобен вариант, като изпълнителните комитети и на двете кандидатури ясно подчертаха, че единствената им цел е домакинството през 2024. 

За момента фаворит изглежда френската столица, която получи подкрепа и от медийния гигант Дискавъри, който държи правата за излъчване на Олимпийските игри.

По-рано днес президентът на Франция Еманюел Макрон изтъкна увереността си, че Париж ще получи домакинството, заявявайки, че френският народ е готов да приеме Олимпиадата. 

"След три неуспешни кандидатури, не искаме да губим четвърта", каза Макрон. Париж е домакин на Олимпиадата през 1924 година, но след това неуспешно кандидатства за домакинство през 1992, 2008 и 2012.