Договорът за мача за световната шахматна титла между настоящия шампион Вишванатан Ананд (Индия) и 19-тия първенец Веселин Топалов бе парафиран по обед в Гербовата зала на Министерски съвет между президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов и българския му колега Стефан Сергиев. Това се случи в присъствието на патрона и председател на организационния комитет на Мача и министър-председател на България Бойко Борисов и Силвио Данаилов – зам.председателя на БФШахмат и мениджър на Веселин Топалов.

Победителят в мача освен световната титла ще получи 60% от наградения фонд, който е 2000000 евро. Загубилият гросмайстор пък ще вземе 40 % от сумата.

Топалов и Ананд ще седнат един срещу друг на черно бялата дъска на 21 април. Последната партия в София е предвидена за 12 май.

„За 140 години шахмат в света е имало 19 такива мача и всички те са се превръщали в исторически събития като например мача „Спаски – Фишер”. За нас е изключително важно, че София бе избрана за домакин на този мач защото противникът Ананд е от Индия, която е с един милиард жители. Така нашата 8-милионна държава ще застане срещу 1000000000. За нас е част и ще бъде голяма удоволствие от края на месец април да бъдем център на световно внимание . Нека още отсега нека пожелаем успех на Веселин Топалов. Поздравявам ръководствата на двете федерации за договора, благодаря на ФИДЕ за това признание към България каза Бойко Борисов.

Президентът на Калмикия и на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов първо благодари на българското правителство и федерация „Позволете ми от името на световната шахматна федерация, обединяваща 166 страни в целия свят, да благодаря на правителството и шахматната федерация на България за развитието на шахмата в страната ви и света. На Генералната асамблея в Гърция имаше конкурс и бе взето решение Мачът за световната титла между двамата велики гросмайстори Веселин Топалов и Вишванатан Ананд, да бъде в София. Това решение не бе взето случайно, защото България се превърна във водеща сила. На шахматната карта се появи вашата държава, която по численост не е голяма, без особено голям финансов потенциал, като други страни като Америка, Китай, Русия, Япония. Но именно в България са се родили два световни, а нито една страна не е постигнала такива резултати пред последните години!”.

Президентът на БФШахмат Стефан Сергиев сподели след като сложи подписа си върху договора: „Сърдечно благодаря на Бойко Борисов за готовността и безрезервната подкрепа, която през последните месеци показа за развитието на шаха в нашата страна, организирането и провеждането на този мач за световната титла. Това е една мечта на всички български шахматисти и любители на шахмата от дълги години - нашата страна, нашата столица да бъде домакин на такова голямо и престижно шахматно събитие. Искам да благодаря и на международната федерация по шахмат в лицето на нейния президент господин Кирсан Илюмжинов и нейния вицепрезидент господин Георгиос Макрополус, който също присъства на тази церемония за гласуваното ни доверие и за хубавите думи, които се казаха за нашата страна и нашата федерация. На нас не ни остава нищо друго, освен да направим всичко възможно този мач да премине при отлична организация, да създадем необходимите условия да победи по-добрия, а аз не се съмнявам, че това ще бъде нашият Веселин Топалов!”.

Преди подписването на договора, Борисов прие в кабинета си Илюмжинов, Данаилов, Сергиев, както вицепрезидента на ФИДЕ Георгиос Маркопулос и прессекретаря Берик Балгабаев.