Ватиканската пресслужба разпространи днес обръщение на папа Бенедикт XVI до президента на Папския съвет за миряните кардинал Станислав Рилко и до участниците в провеждания в Рим семинар на тема "Спорт, възпитание, вяра - за нов етап в спортното католическо движение".

Църквата трябва да продължи да подкрепя спорта сред младежта, като максимално издига ценностите на състезателната дейност и нейните положителни аспекти, сред които са стимулирането на състезателния дух, на смелостта и на упоритостта в преследването на целите, информира БТА.

Необходимо е обаче да се предотвратява всяка тенденция към обезсмисляне на спорта включително чрез практики, които са във вреда на човешкия организъм, какъвто е случаят с допинга, призовава папата.

Спортът притежава значителен потенциал за възпитаване, особено на младежта, ето защо играе огромна роля в оползотворяването на свободното време и формирането на личността.

Посредством спортните дейности църковната общност дава своя принос за формирането на младежта, като създава подходящи условия за човешко и духовно израстване, се изтъква в обръщението на Папа Бенедикт XVI.