Навсякъде, където става дума за някакви пари в България, някаква власт, независимо от това дали е на село, в малък градец или по-голям град, навсякъде става дума за нещо незаконно. У нас незаконното стана законно, това е, заяви в интервю за БГНЕС писателят и национален треньор по бокс Палми Ранчев.

Нашето общество прилича според мен на един живарник, това, което въдичарите използват, за да отглеждат червеи. Това са червеи, които непрекъснато се движат, едни са отгоре, други са отдолу, опрат се един в други, не знаеш този червей дали е син, дали е червен, дали зелен, каза той. Червеите са в една разцветка, основното за тях е едно страхотно движение и желание да бъдат на повърхността. Тоест да се виждат главите им, всеки иска да покаже главата си, всеки да го види и ако може да го снимат по телевизията.

На въпрос дали мафията управлява у нас, Ранчев отговори: "Трябва да имаме много лошо отношение към възможностите на мафията, мафията, поне това по италиански, което разбираме, обикновено е една строга организация. Полувоенна организация на престъпници, с престъпни цели, докато у нас организацията е много слаба. У нас има МВР, но няма министерство на организираната престъпност и поради тази причина винаги ползват едно министерство – това на вътрешните работи.

Поради тази причина винаги има разногласия, по едни коридори се разминават хора с пагони, разминават се хора с книжки, разминават се и престъпници. Общуват си, после изведнъж едните казват "Ама вие сте престъпници", другите казват "Не, вие сте престъпници" и не може да разберем кои са с пагоните и кои са престъпници.

Всъщност всичките ни престъпници се оказаха служители в МВР, а според мен трябваше да бъдат служители в министерството на организираната престъпност. Трябваше просто да се разделят нещата и това е – две министерства и по-стройно да организират работата. Тогава нямаше да се стигне до мафия, мафията е някаква самостоятелна организация, докато тук всичко се ръководи на държавно ниво, министерско се пипа. Въпросът е, че нашите министерства объркват нещата, те не вършат работа, там работят чиновници – чиновниците на злото. Те организират злото", каза писателят.

"Аз не съм убеден в способността на българското общество, то е достигнало до такова болезнено състояние, организмът на обществото е толкова болен, че то само да може да се излекува. Тоест да изхвърли това, което е вредно за него, което е тумор за него, не съм убеден, че може. Първо не съм убеден, че нашето общество може да изтласква на предна позиция подходящите хора, тоест умните хора, рационалните си хора, които са наистина мениджъри и имат национално чувство, усещат че вършат нещо не само за себе си, а за държавата си. Тоест имат държавническо чувство. На предна позиция в продължение на 70 години се изтласкват някакви селяндури, които освен за своя селски двор за нищо не се сетиха да се погрижат. Селският им двор може да бъде от тризонети, не само мезонети, но те обслужват селския си двор винаги, външните си нужници напуснаха", каза Ранчев.

За това дали има изход от ситуацията писателят и треньор смята: "Ако трябва да го оценяваме съобразно ситуацията в момента това е някакво неопределено бъдеще. Защото с махване на една ръка, с магическа пръчка няма да стане. У нас винаги се е подслушвало, винаги личното пространство е било ограничавано, свободата е била притеснявана, винаги сме живели зад някаква ограда, независимо каква. Страхът също е вид ограда. Така, че аз не виждам след като се подслушват масово журналисти, политици, т. нар. важни мъже, бизнесмени, след като и най - обикновеният човек се страхува, че може да бъде подслушан, явно няма утре да стане, и вдругиден няма да стане. Техниката на подслушване се е развила много, на времето трябваха "бръмбари", вече последното подслушване е с обикновен мобилен телефон.

Това, че българинът иска, има желание да подслушва, защото знае, че участва в един просташки разговор и знае, че дори един разговор между държавни мъже на такова ниво то е пълно излагане, голяма излагация за такива мъже. Освен това знае, че там ще се коментират неща, които са срещу закона, които минават границата на закона. Той е сигурен, затова вади телефона и записва", каза Ранчев. И обобщи: "Навсякъде, където става дума за някакви пари в България, някаква власт, независимо от това дали е на село, в малък градец или по-голям град, навсякъде става дума за нещо незаконно. У нас незаконното стана законно, това е".