Церемонията по запалването на огъня за първите в историята европейски игри ще се проведе на 26-и април в древния храм на огнепоклонниците "Атешгях", който се намира на 30 километра от центъра на столицата Баку, съобщава azerisport.com. 

Щафетата с огъня ще продължи 48 дни и ще завърши в Баку е деня на откриването на игрите. "Изборът на маршрута не е случаен, защото щафетара ще премине през исторически места в Азербайджан", каза министърът на младежта и спорта на страната Азад Рахимов. 

Повечето спортни обекти за предстоящите европейски игри вече са готови. През март в Баку ще бъде открит националния олимпийски стадион с 67 хиляди места, където ще се проведат церемониите по откриването и закриването, както и надпреварата по лека атлетика. Вече са построени залите за гимнастика, за стрелба, а ремонт е направен на съоръжението, което ще приеме бадминтона и тениса на маса. 

Първите европейски игри ще се проведат от 12-и до 28- юни в Баку. В програмата са включени 20 вида спорт, 16 от тях са олимпийски. Очаква се в игрите да участват повече от 6 хиляди спортисти. Ще бъдат раздадени 239 комплекса медала.