И този път не бяха приети за второ гласуване промените за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта. Комисията към Парламента по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта се събра, заседава, но преустанови обсъждането и гласуването, оставяйки още доста работа за следващата сряда.

Под председателството на Огнен Стоичков имаше доста на пръв поглед странни от спортна гледна точка промени и предложения, но най-голям бе спорът около желаните от Министреството на физическото възпитение и спорт създаване на 9 професионални спортни училища – 7 в страната и 2 в София.

Родената в с.Курило депутатка и преподавателка по професия Валентина Богданова поне споделяйки, че не знае мнението на спортната общественост за това не Министерството на образованието, а на спорта да назначаве директорите и следи плата на спортните училища, държеше своято позиция, която бе противоположна на Свилен Нейков. Спортният министър в един момент сподели „Ние с министерството на образованието сме се разбрали, а вие сега правите проблеми”.

Бившият образователен министър Веселин Методиев пък дори си позволи да попита Нейков „За какво ни трябва стратегия за спорта пред следващите 10 години?”. От своя страна обаче треньорът на единствената ни олимпийска шампионка от Пекин Румяна Нейкова контира и се защити напълно достойно около това да има национална стратегия за развитие на спорта за 10 години напред.

Част от взелите отношение в дискусията дори изразиха следното мнение: „С досегашните нормативи и работа с подрастващите в спорта ще бъдем още по-трагични на следващата Олимпиада!”, а при чуването на тези думи, Нейков поклати глава и каза: „Абсолютно!”.

Един от най-дейните в засезанието в Парламента бе Лютви Местан, а присъстващите бяха 28 души. Преди сбирката пък част от участиците обсъдиха и изявите си на футболния терен по верме на мача в Южиня парт в неделя за Деня на Европа.

Тук може да чуете част от разпалената дискусия в Парламента . . .