Националните треньори Радослав Суслеков и Николай Николов ще бъдат отстранени от постовете си за неопределено време. Това обяви президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински по повод дисквалификацията на националния отбор за младежи до 18 години от световното първенство в Санкт Петербург.

Причината за това е неявяването на четиримата ни състезатели на задължителния кантар преди старта на шампионата.

"Вината за случилото се е единствено и само на треньорите", категоричен бе Инински.

"Затова ще ги отстраня както от постовете им като национални треньори, така и от треньорска дейност изобщо. Ще искам от Управителния съвет да им се гласува финансова санкция. Действията им са абсолютно недопустими и аз не мога да приема такова отношение към работата. Те отговарят за човешките души и съдбите на поверените им боксьори. Това са деца и те са най-важните. Не може така безобразно да неглижираш работата си, когато си на такъв пост и на такова състезание", едва сдържаше емоциите си президентът на БФБокс.

Той лично ще обезщети потърпевшите момчета - Боян Асенов (52 кг), Кирил Русенов (56 кг), Евгени Начев (60 кг) и Октай Миджид (75 кг), които не успяха да се качат на ринга в Санкт Петербург заради гафа.

"Те не са виновни, трудили са се толкова дълго за това първенство, изкараха много тежък лагер в Русия, бяха в супер форма и знам, че щяха да се представят отлично. Затова аз лично ще им дам премии като медалисти", заяви Инински.

Той не е разговарял и няма намерение да разговаря със Суслеков и Николов.

"Ние сме институция и те си имат отговорник - главен треньор на националните отбори. Очаквам от него да докладва за случилото се. Каквито и да са детайлите - фактът е, че опропастиха децата, а това е непростимо", категоричен е Инински.

Относно нападките, че той е спуснал "парашутисти" на тези постове, президентът на БФБ заяви:

"Това са доказани специалисти, имат медалисти и европейски шампион при подрастващите. Имат 3 звезди по системата за оценяване на AIBA и квалификация за WSB и APB сериите. Но дори и златни да са тези треньори, те нямат никакво право да се отнасят по този начин към работата си и към боксьорите и затова ще понесат своята отговорност", заключи Красимир Инински.