15 години, след като беше лишена от златния медал на олимпийските игри в Сидни заради положителен допинг тест, бившата румънска състезателка по спортна гимнастика Андреа Радукан посети централата на МОК с надеждата да си върне отличието.

Едва 16-годишна в Сидни Радукан завоюва златото в многобоя, както и злато с Румъния в отборното класиране и сребро на финала на прескок.

МОК обаче я лиши от титлата в многобоя, след като тя дада положителна допинг за "псевдо-ефедрин". Забраненото вещество се е съдържало в таблетки, които тя е взела по предписание на лекаря на отбора заради настинка. Радукан запази другите си две отличия.

През миналата година в Букурещ гимнастичката се обърна към президента на МОК Томас Бах с молба да бъде възстановена като шампионка в многобоя. Днес Бах я прие в централата на Международния олимпийски комитет в Лозана.

От МОК обявиха, че Радукан не е виновна за положителната проба, тъй като "несъзнателно е приела веществото по съвет на лекаря".

Но от МОК заявиха, че правилата се спазват стриктно, а спортистите са отговорни за всяко забранено вещество, открито в допинг пробите им.

"Това решение е много тежко за Андреа и не беше лесно да бъде взето от МОК в момента. Това показва колко строги са антидопинговите правила", коментира Томас Бах./БТА