Българската федерация по кану-каяк (БФКК) е заплашена да остане без лиценз от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), ако в най-скоро време не се реши проблема с регистрацията на новото си ръководство, начело с президента Васил Мирчев.

За това алармираха пред БТА треньори от клубовете, както и членове на новоизбраната управа по време на първото за годината котролно състезание на гребния канал в Пловдив, проведено през уикенда.

Като главен виновник за липсата на съдебна регистрация след проведеното на 7 април тази година Общо отчетно-изборно събрание по общо мнение е сочена единствената българка с пълен комплект медали от една Олимпиада в каяка от Сеул'1988 Ваня Гешева.

Официалната причина за забавянето на вписването от Софийския градски съд е жалбата, подадена от Гешева на 23 същия месец, твърди друга олимпийска и световна медалистка и настоящ международен съдия Огняна Душева.

В тъжбата си Гешева е посочила нередност при избора на нов Управителен съвет, който е гласуван на събранието ан-блок, както бе предложен от Мирчев, а не с гласуване за всеки негов член поотделно.

"Заради жалбата на Ваня, с която сме били съотборнички, регистрацията се бави. Най-големият проблем е, че вече пета година от старото ръководство, което на практика все още е действащо, не са правили отчети за направените разходи. В такъв

случай от ДАМС могат да ни лишат от лиценз и да не дадат на федерацията бюджета, който е предвиден. Това означава клубовете да останат без никаква издръжка, а предвидените участия в състезания, както вътрешни, така и международни, да се провалят. Годината за кану-каяка ще се окаже нулева, но по-лошото е, че това ще се отрази изключително негативно на бъдещето на спорта", заяви Душева, която е член на нерегистрираната още в съда нова управа.

Заради този проблем преди началото на контролните гонки се завихри и минискандал между присъстващите треньори и ръководители на клубовете и все още изпълняващия длъжността генерален секретар на БФКК Виктор Кирин, който бе обвинен, че напътства бившата каякарка Гешева.

Според Кирин не жалбата на Ваня Гешева, а неправилно проведеното Общо събрание, е причина съдиите да не вписват решенията му.

Нямало проблем с бюджета от ДАМС, каза Кирин, който ръководи този спорт 24 години.

"Федерацията няма нищо общо с действията на Гешева, както ме обвиняват, че съм й диктувал. Освен това лиценз ще бъде получен, защото документите, които сме подали, са изрядни. Аз вече съм опразнил кабинета си в Спортната палата от личните си вещи и дори съм оставил бутилка уиски, та когато влязат във владение новите управници, да се почерпят за мое здраве и за своите бъдещи успехи", увери Кирин репортер на БТА край гребния канал в Пловдив.

Самата Гешева не присъства на регатата, като по телефона се оправда със служебни ангажименти, без да даде повече подробности.

Потърсена по мобилния си телефон тя не пожела да коментира ситуацията с думите: "Не аз преча на регистрацията. Пуснала съм жалба, защото така съм сметнала за добре", след което си изключи мобилния апарат.

В резултат на това от 12-те клуба, участващи в контролното състезание, приеха декларация, в която обявиха намерението си да отзоват олимпийската шампионка от членството й в Европейската асоциация по кану-каяк с мотива, че тя не е упълномощена от Управителния съвет, избран на 7 април т.г. и не работи за интересите на българския кану-каяк спорт.

В отговор на нежеланието за промяна от страна на старото ръководство, начело с Виктор Кирин, треньори и шефове на клубове решиха и да бойкотират следващите прояви, насрочени от него, като вместо това със собствени средства ще организират алтернативни такива, обяви треньорката на пловдивския клуб "Чипилски" Виолета Молева.

Лично новият президент на БФКК Васил Мирчев е предложил на Гешева пост в новата управа, но на събранието на 7 април, дори от представителите на ръководения от нея клуб "Левски" не са направили предложение тя да попадне в ръководния орган, твърди Огняна Душева.

"Отзоваването на Гешева ще е голям удар по българския кану-каяк. Аз две години лобирах за нея и се отказах от поста си в Европейската асоциация, защото тя е име в този спорт", коментира Кирин, който бе вицепрезидент на организацията.

Декларация

От името на всички треньори, деятели, състезатели, изпълнителни директори на клубове, президенти и съмишленици.

Декларираме, че Ваня Гешева не трябва да бъде член на Европейската асоциация и ще изискаме нейният отвод официално. Новото ръководство на БФКК ще иска отмяна на номинацията й в ЕКА, тъй като тя не е номинирана като член на националната ни федерация.

Всичко това е продиктувано от факта, че Ваня Гешева е пуснала две жалби срещу новоизбраното ръководство на БФКК и официалният му президент.

Първата жалба е с номер 62735 от 15. 12. 2008 г, а втората е с номер 10612 от 23.04.2009 г.

Тя уронва престижа на българския кану-каяк спорт, подкопава интересите ни за развитие и излизане от кризата в която ни въвлякоха заедно с Виктор Кирин. С тези си действия Кирин и Гешева, който блокират вписването на новото ръководство, нямат място в международните институции, за да ни представляват.

Ние не се нуждаем от лича, които гледат единствено собствените си интереси за сметка, и на гърба на българския кану-каяк.

(Следват подписите на 50 треньори, шефове на 12 клуба и състезатели).