И четвъртият ден на Световното първенство по борба в датския град Хернинг не донесе радост за българския отбор. Елина Васева и дебютантката Тайбе Юсеин не стигнаха до спора за отличията.

Васева се сбори мъжки и постигна две прекрасни победи в категория до 63 килограма. В първия кръг Васева тушира Мискал Джанхарова (Киргистан) за 1:21 минути, а на осминафиналите се справи с Тереса Мендес (Испания) с 2:0 части (4:0, 2:0).

На четвъртфиналите Васева се изправи срещу европейската шампионка от Вилнюс 2009 Моника Михалик (Полша) и направи чудесна борба, но за съжаление отстъпи с 0:2 части (0:1, 1:1).

Първата част приключи при 0:0, а късметът при жребия се усмихна на полякинята. Михалик успя да използва предимството на захвата за крака и да вземе една точка. Във втората част Васева поведе с 1:0 точки, но по-късно допусна изравняване при 1:1. В последните секунди нашето момиче се хвърли в атаки, но не успя да постигне втора точка.

Така полякинята взе и втория период благодарение на правилото при равенство, че „който последен вземе точка, той печели”. На полуфиналите Моника Михалик загуби с 0:2 части (0:1, 0:1) от световната вицешампионка Любов Волосова (Русия) и така не успя да изтегли Елина Васева в репешажите за бронзовото отличие.

Дебютантката Тайбе Юсеин почиваше в първия кръг в категория до 59 килограма, а на осминафиналите отстъпи на Дийна Рикс (САЩ) с 0:2 части (0:4, 0:1). Само липсата на опит попречи на младата ни състезателка да бъде равностойна на съперничката си.
Американката загуби още в следващия кръг от Юлия Раткевич (Азербайджан) с 0:2 части (0:1, 3:3) и така не успя да изтегли Юсеин в репешажите за бронза.

В петък на тепиха от българите ще излязат Станка Златева (72 кг) и Александър Костадинов (55 кг класически стил). Златева ще срещне в първия кръг Али Бернар (САЩ), а Костадинов има за съперник руснака Бехан Манкиев.