Българският ансамбъл по художествена гимнастика стартира невероятно участието си на Световната купа в София. Момичетата на Илиана Раева спечелиха златото в многобоя след две много силни изигравания на съчетанията в Арена Армеец София. Гимнастичките ни събраха общ сбор от 54,575 точки.

Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова взривиха българската публика и със сигурност се харесаха и на критичните съдийки с двете си композиции.

Българките заемаха едва трето място след първото изиграване на съчетанието с пет топки. Грациите ни записаха оценка от 27,225 точки след съставите на Русия (27,450) и Беларус (27,400). Руският ансамбъл представи първата си композиция с две неточности, а световните шампионки от Италия бяха доста под познатото си ниво.

Ансамбълът, воден от Илиана Раева, бе изключително стабилен и на второ съчетание – два обръча и три ленти. Състезателките ни получиха оценка от 27,350 точки, с което със сигурност се знаеше, че отборът има място в тройката. Дилемата бе дали конкуренцията на рускините е преодолима. Точно това се получи. Грациите на Ирина Винер допуснаха груба грешка, което им отреди второто място в многобоя.

Може би най-голямото признание за българските гимнастички дойде след края на надпреварата, когато лично Ирина Винер поздрави треньора на националния ни тим Илиана Раева с признанието “отново видях България на световно ниво.” 

Любопитното е, че световните шампионки от Италия, останаха на едва 5-о място в подреждането (52,050), след като бяха изпреварени от представителките на Германия (52,450). Шестото място остана за швейцарките, които са с български треньор Весела Димитрова.

Ансамбълът на Азербайджан, воден от Мариана Василева, остана на 8-а позиция с общ сбор от 50,900 точки, но въпреки това показа, че има голямо бъдеще.